open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Tabaković
Klub Bošnjaka stavit će veto na Dodikov zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenut će mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno stavit će veto na Prijedlog zakona  o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu. Potvrdio je ovo za Faktor predsjednik Kluba bošnjačkog naroda Alija Tabaković.
29.06.2023. u 10:36
get url
text

- U ponedjeljak ili utorak naredne sedmice održat ćemo sjednicu kluba i staviti veto, tako da u narednih mjesec, od stupanja na snagu ovog zakona nema ništa- kazao nam je Tabaković.

VEZANI TEKST - NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u RS-u

Zahtjev Kluba Bošnjaka najprije će razmatrati Vijeće naroda koje prema proceduri potvrđuje svaki zakon koji koji usvoji Narodna skupština RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud RS-a.

- Ne očekujemo da će Ustavni sud RS-a raditi u našu korist jer je na samoj sjednici Narodne skupštine uz Milorada Dodika bio Džerald Selman, predsjednik ovog suda koji Dodik kontroliše. Nakon toga nam preostaje mogućnost vanrednog pravnog lijeka – upućivanje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, što mogu uraditi ili članovi Predsjedništva BiH ili ovlašteni broj parlamentaraca na nivou države – kaže Tabaković.

Podsjećanja radi, odluke Ustavnog suda BiH se više neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, odlučeno je na sjednici Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci, 27. juna.

To zakonodavno tijelo je usvojilo Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, sa 56 glasova od 65 prisutnih.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i jedan od predlagača zakona, izjavio je ranije tokom sjednice da će nakon Ustavnog suda BiH zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji ovog bh. entiteta.

VEZANI TEKST - EU o glasanju u NSRS-u: Jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo

Dodik, koji je istovremeno i lider najjače parlamentarne stranke u ovom entitetu, SNSD-a, upozorio je da će do ovoga doći ako ne bude političkog dogovora na bh. nivou – odnosno usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Za Dodika i druge članove vladajuće koalicije u RS-u je sporno što je Ustavni sud BiH izmjenio pravilnik, odlučivši da sada na sjednicama na kojima se odlučuje o određenim pitanjima ne moraju prisustvovati sudije iz RS-a, te tako spriječio moguće blokade odlučivanja iz ovog bh. entiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.