open-navfaktor-logo
search
Objavljena studija 
Kolonije invazivne i opasne vrste mrava pronađene u Italiji i mogle bi se proširiti Evropom
Invazivna alohtona vrsta mrava pronađena je u Italiji i mogla bi se brzo proširiti Evropom do Velike Britanije uz globalno zagrijavanje, upozorava studija objavljena u naučnom časopisu Current Biology.
14.09.2023. u 22:47
get url
text
Crveni vatreni mrav

Crveni vatreni mrav, Solenopsis invicta, ima snažan ubod, oštećuje usjeve i može zaraziti električnu opremu, uključujući automobile i kompjutere, piše The Guardian.

Mrav, koji se smatra jednom od najrazornijih invazivnih vrsta, može brzo formirati "super kolonije" s više matica. Kolonije plijene beskičmenjake i biljke, uništavajući domaće biljke i u tome nadmašuju domaće mrave, insekte i biljojede za hranu.

Crveni vatreni mrav je peta najskuplja invazivna vrsta na svijetu, širi se putem trgovine ljudima iz svoje matične Južne Amerike u Meksiko, Karibe, Australiju i SAD, gdje se procjenjuje šteta od šest milijardi dolara svake godine.

Istraživači su identifikovali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava na pet hektara u blizini grada Sirakuze, na Siciliji, u Italiji. Prema genetskim analizama u studiji objavljenoj u Current Biology, invazivne kolonije mogle su doći iz Kine ili SAD-a.

Roger Vila, glavni istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju Laboratorije za raznovrsnost i evoluciju leptira, koji je vodio studiju, rekao je da su koordinirani napori za rano otkrivanje i brzi odgovor u regiji ključni za uspješno upravljanje ovom novom prijetnjom, prije nego što se nekontrolirano proširi.

Dobrotvorna britanska organizacija Buglife rekla je da se invazivne vrste mrava lako šire kada se biljke sa zemljom uvoze u Britaniju i pozvala je vladu da zabrani uvoz tla.

EU je zabranila izvoz zemlje iz Velike Britanije.

David Smith iz Buglifea rekao je da su to otvorena vrata za alohtone vrste koje žive u tlu, te da se može učiniti nešto da zaustave ove pojave, ali jednom kada invazivna vrsta mrava dođe ovdje, bit će je vrlo teško iskorijeniti.

U Evropi se mrav ranije nalazio u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, ali njegovo postojanje u divljini na kontinentu nikada ranije nije potvrđeno.

EU je ažurirala svoju listu "vrsta za zabrinutost" kako bi uključila crvenog vatrenog mrava.

Australija troši 400 miliona australskih dolara na iskorenjivanje mrava, ali je njena vlada kritikovana jer nije djelovala dovoljno odlučno da ukloni ovu vrstu. Novi Zeland je jedina zemlja koja je uspješno iskorijenila crvenog vatrenog mrava nakon što se pojavio 2001. godine.

Crveni vatreni mrav je vrsta koja voli toplotu, ali istraživači su zaključili da bi se mogao naći u otprilike sedam posto Evrope.

U današnjoj klimi, polovina urbanih područja u Evropi bi bila klimatski pogodna za to, uključujući velike gradove poput Londona, Pariza, Rima i Barselone. Globalnim zagrijavanjem, kontinent će postati mnogo pogodniji za vrstu i pomoći njenom širenju po Evropi.

Za mrava su najprikladniji mediteranski primorski gradovi, a njihove morske luke mogle bi olakšati njegovo širenje.

Mattia Menchetti, glavni autor studije, rekao je da bi javnost mogla igrati ključnu ulogu u otkrivanju ovog mrava, s obzirom na to da se često nalazi u urbanim i susjednim područjima. Ovog mrava moguće je otkriti zbog njegovih bolnih uboda i karakterističnih gomila gnijezda, iako je potrebna potvrda stručnjaka.

Sicilijanske kolonije nalaze se u estuariju i prirodnom parku u predgrađu Sirakuze. Istraživači vjeruju da su leteće kraljice mravi uz pomoć vjetra stigli tamo iz luke Sirakuza na sjeverozapadu. Tim je preporučio daljnje praćenje luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.