open-navfaktor-logo
search
Federalna zastupnica
Kratina: Zaštu su iz pomoći EU-a izostavljeni penzioneri koji primaju penzije preko Zavoda PIO FBiH, a žive u RS-u?
Zastupnica Alma Kratina (DF) je u okviru zastupničkih pitanja na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Fedracije BiH 25. oktobra pitala Federalno ministarstvo rada i socijalne politike čime se rukovodilo tokom propisivanja uvjeta za prijavu za pomoć za energetski siromašna domaćinstava jer se od aplikanata traži da se odreknu prava da apliciraju za sredstva za utopljavanje stambenih objekata u FBiH.
30.10.2023. u 16:43
get url
text

Pitala je i zašto su iz pomoći izostavljeni penzioneri koji primaju penzije preko Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a žive u manjem bh. entitetu RS.

- Nisam još dobila odgovor od resornog ministra Adnana Delića. Prema njegovim istupima u medijima, vidim kako ove procedure u vezi s prijavama za pomoć pravda nepostojanjem socijalne karte u Federaciji, kao i obavezama koje nalaže EU koja upućuje pomoć.

To svakako ne može biti opravdanje jer ovo što vidimo u beskonačnim redovima u našim gradovima nikako se nije smjelo dogoditi. Posebno ovako osjetljiva kategorija kakva penzioneri jesu, nije se smjela dovesti u ovu situaciju. Isto vrijedi i za osobe sa invaliditetom jer je prosto nedopustivo dodatno narazumijevanje sistema za osjetljive kategorije građana. Posebna priča su penzioneri koji ostvaruju federalne penzije, a žive u RS-u - kazala je za Faktor Kratina.

Dodaje kako iz Vlade Federacije BiH deklarativno suosjećaju onda kada se dogode napadi na povratnike u RS.

- Tada podsjetivši se na teški položaj ovih ljudi obećaju podršku koja izostaje kad najviše treba. I konačno, uvjetovati ljude u sklopu izjave kod traženja pomoći da se odriču prava na prijavu kod poziva za utopljavanje stambenih objekata kroz Fond za okoliš, potpuno je nedopustivo, nepravedno i neodgovorno - kazala je Kratina.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo pitali koliko je korisnika Zavoda PIO koji žive u RS-u i Brčko distriktu.

- Kada je riječ o Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, pri isplati penzija za mjesec septembar, u Distriktu Brčko imali smo 5.281 korisnika penzije Federalnog zavoda, a u RS-u 15.312 korisnika naše penzije - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Pomoć za najugroženija domaćinstva u Federaciji BiH iznose za penzionere do 300 KM i ostale kategorije do 600 KM.

Razgovarali smo i sa predstavnicima penzionera o kriterijima za pomoć EU koje treba ispuniti populacija koju predstavljaju.

- Ja sam rekao da postoji nedoumica kod objavljenog poziva (penzije ne smiju prelaziti iznos viši od zagarantovane u decembru 2022. godine) i ponavljam hvala Bogu da smo izolovani od toga. Penzioneri se masovno prijavljuju. Ne želimo mi da učestvujemo u tome. Kako su zapetljali, tako i neka raspetljaju. Znam da za pomoć apliciraju i penzioneri koji imaju 800-900 KM penzije - kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Ivan Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika, kaže kako nema puno reći o kriterijima jer ih nije ni čitao.

- Dobit će pomoć sve onako kako piše. Nemam podatke u glavi, koji su parametri. Mi nismo dublje u to ulazili - kazao nam je Kožul koji predstavlja 20.000 penzionera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.