open-navfaktor-logo
search
Optužio Varšavu
Lavrov: Slanje mirovne misije u Ukrajinu izazvalo bi direktni sukob NATO-a i Rusije
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da bi raspoređivanje mirovnih snaga NATO-a u Ukrajini dovelo do direktne konfrontacije između Rusije i Sjevernoatlantske alijanse.
23.03.2022. u 12:22
get url
text

Lavrov je u obraćanju studentima Univerziteta MGIMO u Moskvi rekao da je Rusija primila informaciju da Poljska na sutrašnjem samitu NATO-a planira pokrenuti pitanje slanja vojnih kontingenata u Ukrajinu.

- Nadam se da oni razumiju o čemu govore. Ovo će biti vrlo direktan sukob oružanih snaga Rusije i NATO-a, koji ne samo da bi svi željeli izbjeći, već i svi kažu da do njega u principu ne bi trebalo doći - rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da bi se i Poljska i baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litvanija suočile s posljedicama direktnog ulaska u sukob s Rusijom ako pošalju trupe u Ukrajinu odvojene od NATO-a.

On je dodao da bi Poljska takvom misijom mogla nastojati da odvoji zapadni dio Ukrajine i tamo trajno ostane.

- Poljski predstavnici poznati su po svojim nestandardnim potezima - dodao je Lavrov, optužujući Varšavu da želi da izazove velike nevolje.

Kritikujući pozive da se Ukrajini daju borbeni avioni MiG i prenosivi sistemi protivzračne odbrane (MANPADS), Lavrov je rekao da bi takvo oružje moglo pasti u pogrešne ruke i proširiti se Evropom, predstavljajući prijetnju za sve zemlje.

Šef ruske diplomatije također je rekao da se mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljaju s poteškoćama, optužujući ukrajinsku stranu da stalno mijenja svoje stavove i odugovlači po instrukcijama iz Washingtona.

- Teško je osloboditi se utiska da Kijev drže američke kolege. I naši i zapadni politolozi kažu da Amerikanci jednostavno pretpostavljaju da im nije isplativo da brzo završe ovaj proces. Očigledno, žele da nas zadrže u borbenom stanju što je duže moguće - rekao je Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je također da bi slanje mirovne misije NATO-a u Ukrajinu bila nepromišljena i veoma opasna odluka. Peskov je novinarima u Moskvi komentirao aktuelnu situaciju u Ukrajini i upozorio na teške i nepopravljive posljedice bilo kakvog direktnog sukoba između snaga Rusije i NATO-a.

Komentirajući zahtjeve da Moskva objavi izvještaje i gubicima ruskih snaga u Ukrajini, Peskov je kazao da ta zadaća pripada Ministarstvu odbrane Rusije i da ono to i čini kada to smatra potrebnim.

- Oni dijele dodatne informacije kada to smatraju potrebnim. Operacija se nastavlja striktno pridržavajući se planova i misija. Naša vojska ne puca na civile, sve dok ne potegnu oružje na nas - kazao je Peskov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.