open-navfaktor-logo
search
Sankcije Rusiji
Mađarskoj i Slovačkoj duži rok: EU će zabraniti rusku naftu, ali nema konsenzusa o gasu
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jutros je iznijela detalje drugog paketa sankcija Rusiji koje će zemlje EU dogovoriti narednih dana.
04.05.2022. u 10:23
get url
text

VEZANI TEKST - EU uvodi embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a

Von der Leyen je rekla da blok ukida svoju ovisnost o ruskoj nafti - uz zabranjenu kupovinu do kraja godine. Ona je priznala da to neće biti lako, jer neke zemlje zavise od takvog uvoza.

Mađarska se protivila embargu na ruska goriva.

Među 27 članica EU ne postoji konsenzus o ukidanju upotrebe ruskog prirodnog gasa – goriva koje još nije na meti sankcija EU, piše BBC.

Njemačka zavisi od kupovine iz Moskve. Kao što grafikon ispod pokazuje, to je najveći svjetski kupac ruskog gasa.

Međutim, vrijedi napomenuti da su podaci iz 2020. godine - od kada Berlin smanjuje svoje oslanjanje na ruski gas.

Također, Mađarska i Slovačka moći će nastaviti kupovati rusku sirovu naftu do kraja 2023. prema postojećim ugovorima, prenio je Reuters izvor iz EU.

Kao posljedica toga, to znači da bi obje zemlje mogle imati koristi od embarga na rusku naftu koji je predložila Evropska komisija.

EU je jutros iznijela planove za zabranu uvoza ruske sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

U pokušaju da uvjeri nevoljne i pouzdanije zemlje da ne stave veto na planove, Brisel je predložio duži period za provedbu embarga za Mađarsku i Slovačku, prenosi Reutersov izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.