open-navfaktor-logo
search
Nove sankcije
EU uvodi embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je šesti paket sankcija Rusiji koji će uključivati i postepeno uvođenje embarga na rusku naftu.  
04.05.2022. u 09:24
get url
text

Šesti paket sankcija Evropske unije za Rusiju uključivat će sankcije za visokorangirane oficire i vojnike koji su počinili ratne zločine u Buči. 

- Konačno sada predlažemo zabranu ruske nafte. Budimo jasni, neće biti lako, ali jednostavno moramo poraditi na tome. Pobrinut ćemo se da postepeno izbacimo rusku naftu na uredan način. Maksimizirati pritisak na Rusiju - napisala je Ursula von der Leyen na Twitteru.

Dodala je i to da će Sberbanka biti isključena iz SWIFT sistema, kao i još dvije velike banke iz Rusije. Osim toga, bit će zabranjena i tri velika ruska državna emitera "koji agresivno pojačavaju Putinove laži i propagandu".

 

Najnoviji i dosad najteži, šesti paket sankcija, morat će jednoglasno potvrditi 27 članica EU. Stav članica nije jedinstven jer je Slovačka već najavila da će tražiti izuzeće, a Mađarska sugerisala da su sankcije za opskrbu energijom za njih "crvena linija".

Von der Leyen nije spomenula bilo kakvo izuzeće. Von der Leyen je rekla da Evropa ima posebnu odgovornost prema Ukrajini te predložila "ambiciozni paket oporavka" ratom pogođene zemlje. 

Ona je rekla da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio da zbriše Ukrajinu sa mape i da to neće uspjeti, a njegova vlastita zemlja tone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.