open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje inflacije
Mahmuzić o novom povećanju kamatnih stopa: Postoje li mjere za zaštitu građana
Evropska centralna banka (ECB) je u nastojanjima da obuzda inflaciju još jednom podigla referentne kamatne stope za 75 baznih poena.
27.10.2022. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST - Agencije za bankarstvo FBiH ublažava rast kamatnih stopa, evo koje mjere su donijeli

Ekonomski analitičari najavljuju da će do kraja 2022. godine uslijediti još jedno podizanje, ali i u prvom kvartalu 2023. To bi rezultiralo ukupnim povećanjem na više od dva posto. Kakve posljedice ovo može imati na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, prijeti li korisnicima kredita značajan rast kamata?

- Prije svega, ECB-u je prioritet suzbijanje inflacije, u ovom trenutku ekonomski rast je u drugom planu. Pitanje je kakav rezultat mogu donijeti ove mjere, na rubu smo velike krize. Teška su vremena, a dolaze još teža.

Međutim, Agencija za bankarstvo Federacije BiH ima spreman set mjera kako bi se zaštitila FBiH, građani, nećemo dozvoliti da situacija eskalira. Intervenisali smo prije mjesec, spremni smo to uraditi ponovo - kazao je za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije.

VEZANI TEKST - Evropska centralna banka diže kamatne stope u borbi protiv inflacije

Podsjetimo, krajem septembra Agencije za bankarstvo FBiH donijela je Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa. Mahmuzić nam je tada kazao kako je "ova odluka  podzakonski akt i banke su dužne sprovesti ih u praksu".

- U suprotnom, suočit će se sa širokim dijapazonom kazni, uključujući i visoke novčane penale, pogotovo ako budu kršile ove mjere namjerno i sistemski - rekao nam je tom prilikom Mahmuzić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.