open-navfaktor-logo
search
Gdje je najjeftinije
Mali distributeri goriva snižavaju cijene, a veliki još razmišljaju
U Ministarstvo trgovine Federacije BiH tek su počeli pristizati obavijesti o sniženju cijena goriva i to uglavnom šalju mali snabdjevači, dok veliki još odugovlače sa smanjenjem cijena goriva.
02.04.2020. u 07:20
get url
text

- U Ministarstvo trgovine stiglo je 150 obavijesti o smanjenju cijena goriva, dok nam se veliki distributeri goriva još nisu javili sa svojim obavijestima. Ako nas danas obavijeste o novim cijenama, to se već sutra primjenjuje na benzinskim pumpama, a ovo što smo do sada dobili obavijesti smanjenje cijena je od pet do petnaest feninga – kazala je za Faktor Merima Maslo iz Ministarstva trgovine FBiH.

Prema njenim riječima, trenutne cijene premium bezolovnog benzina na benzinskim pumpama je od 1,81 do 2,16 maraka. Eurodizel 5 košta od 1,71 do 2,21 marku.

Ministarstvo trgovine ne može utjecati na određivanje cijene goriva jer cijene se na tržištu slobodno formiraju, ali su upućeni u veleprodajne cijene goriva.

Prema procjenama stručnjaka koji znaju koje su cijene u veleprodaji, procjena je da gorivo na benzinskim pumpama u BiH ne bi trebalo biti skuplje od dvije marke.

Međutim, na potezu su vlasnici benzinskih pumpi koji samostalno određuju cijenu, a iz Ministarstva trgovine FBiH vozačima preporučuju Aplikaciju o kretanju cijena na benzinskim pumpama. Građani u ovom teškom trenutku trebaju dobro razmisliti kome će dati svoje potrošačko povjerenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.