open-navfaktor-logo
search
Zaustavljen izvoz
Maline i dalje u hladnjačama: Proizvođači čekaju novac, otkupljivači sa zebnjom dočekuju zimu
Ovogodišnji rod maline i dalje stoji u hladnjačama nakon što je u oktobru, zbog globalne situacije izazvane ratom u Ukrajini, obustavljen izvoz ovog jagodičastog voća u zemlje Evropske unije.
10.11.2022. u 07:55
get url
text

Potvrdio nam je to Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u Unsko-sanskom kantonu (USK).

- Novina je što su otkupljivači u USK u međuvremenu proizvođačima uspjeli isplatiti jedan dio novca, a Vlada je počela i sa isplatom poticaja. No sve je to daleko od dobrog jer proizvođači nisu dobili još 50 posto sredstava od prodaje malina - ističe Mahmutović.

VEZANI TEKST - Zaustavljen izvoz maline u Evropu: "Nije se desilo da do sada ne dobijemo novac"

Kaže kako malina može biti duže u hladnjačama, ali da otkupljivači sada imaju puno veći problem, a to su troškovi čuvanja plodova koji su ogromni.

- Svjesni smo globalne energetske krize koju je prouzrokovala suša, pandemija i rat u Ukrajini. Cijene svakodnevno divljaju i niko ne zna kada će se zaustaviti njihov rast. Osim toga, niko ne može garantovati hoćemo li u predstojećim mjesecima imati električne energije, što najviše brine otkupljivače - ističe Mahmutović.

No ipak, kako kaže, najteže je proizvođačima koji su uložili ogromna stredstva i trud u proizvodnju, a sad to ne mogu naplatiti.

- Poticaji jesu donekle ublažili naš problem jer ćemo koliko toliko sanirati troškove, ali to je daleko od onoga što smo uložili. Mnogi su, zbog ovakve situacije, odustali od dalje proizvodnje, barem što se tiče našeg kantona. Proizvodnja je maksimalno smanjena jer ljudi plaši neizvjesnost - naglasio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.