open-navfaktor-logo
search
Privreda
Mališević: Izvoz metalske i elektro industrije FBiH povećan za 52 posto
Metalska i elektro industrija Federacije BiH zabilježila je porast izvoza za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na isti period predhodne godine za 52 posto, pokazuje analiza Privredne komore FBiH.
03.01.2022. u 09:33
get url
text
Almin Malešević
Almin Malešević

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević navodi da treba imati u vidu da je došlo do značajnog povećanja cijena sirovina i energenata, te da je posljedično došlo i do rasta cijena proizvoda. Stoga je značajno, kako dodaje, pogledati zvanične podatke o obimu industrijske proizvodnje prerađivačke industrije FBiH koji je za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na isti period 2020. veći za 13,3 posto, dok je metalska i elektro industrija imala rast veći od 16 posto.

- Godina prije pandemije, 2019. bila je na nivou 2018. i tada smo imali najbolje rezultate. Ako uporedimo 2021. i 2019. godinu, na osnovu zvaničnih statističkih podataka, metalska i elektro industrija Federacije BiH imala je rast izvoza od 28 posto - kazao je Mališević za Fenu.

U okviru metalske i elektroindustrije FBiH, kako je dodao, sve grane su zabilježile rast izvoza u 2021. godini, a najbolje izvozne rezultate imali su metali i njihovi proizvodi, proizvodi motornih vozila, prikolica i poluprikolica, mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, oružje i municija.

- Kada govorimo o namjenskoj industriji FBiH, možemo konstatovati da je rast izvoza za jedanaest mjeseci 2021. u odnosu na 2020. godinu 43 posto, dok rast u odnosu na 2019. godinu iznosi četiri posto - istakao je Mališević.

Uvoz metalske i elektro industrije je također rastao i za jedanaest mjeseci 2021. iznosio je nešto više od pet milijardi KM i za 37 posto je veći nego u 2020. i 19,9 posto je veći nego u 2019. godini.

Dugi niz godina, kako je dodao, metalska i elektroindustrija je najznačajniji stub prerađivačke industrije FBiH.

- Kada posmatramo obim industrijske proizvodnje, izvoz, broj radnika koji zapošljava ova industrijska grana s pravom možemo reći da je to najznačajnija grana za ekonomiju FBiH. Izvoz metalske i elektroindustrije FBiH čini 47 posto ukupnog izvoza Federacije i 53 posto izvoza prerađivačke industrije FBiH - naveo je Mališević.

U metalskoj i elektro industriji Federacije BiH registrovano je oko 1.400 preduzeća. Dva preduzeća zapošljavaju više od 1.000 radnika, 64 preduzeća zapošljavaju između 100 i 1.000 radnika, a 280 preduzeća zapošljava od 10 do 100 radnika.

- U metalskoj i elektroindustriji je zaposleno 31.982 radnika i kada uporedimo s istim periodom u 2020. godini, broj radnika se povećao za 2.471. Da bi imali širi uvid, u 2019. godini, u devetom mjesecu, broj radnika je bio 31.055. Ako pogledamo broj radnika u 2021. godini vidimo da je broj radnika premašio ‘predpandemijski broj’ i da je veći za 927 radnika - dodao je Mališević.

U metalskom sektoru FBiH ljetos je potpisan kolektivni ugovor na temelju koga je satnica sa 2,75 povećana na 3,5 KM. Malešević kaže da su metalci među prvima prepoznali značaj povećanja satnice rada.

- Naime, radi se o povećanju od 27 posto što je značajan pomak u pravcu poboljšanja standarda radnika. Metalska branša zahtijeva visoko stručne i kvalitetne kadrove, te je ovo način da kompanije sačuvaju radnu snagu. I pored toga što to povećanje satnice za kompanije znači veće troškove, ipak, na ovaj način bi trebale da imaju zadovoljnijeg i produktivnijeg radnika. Poboljšanjem uslova rada radnika, za očekivati je da će se smanjiti interes za njihovim odlaskom u inostranstvo. Vjerujem da na to dobitna kombinacija i za poslodavce i za radnike - dodao je Mališević.

Metalsku industriju u 2021. godini, kako je zaključio, obilježili su teški uslovi poslovanja u okolnostima korone. Nedostatak sirovina na tržištu, posebno metala, donio je rast cijena sirovina i više od sto posto. Također, dolazi do nestabilnosti na tržištu energenata. Cijene nafte i plina su u porastu. Ipak, najviše bojazni za nastavak poslovanja kompanijama metalske industrije je donio ogroman rast cijena električne energije na svjetskom tržištu.

- Pored svih pobrojanih nedaća, teško je bilo vjerovati da se mogu napraviti dobri poslovni rezultati u 2021. godini. Kada uđemo u fabrike i vidimo kojim intenzitetom se radi, koliko se osvaja novih proizvoda, koliko se proizvodnja automatizuje, modernizuje, te kada pogledamo zvanične statističke podatke, mora se čestitati našim privrednicima koji su sa svojim radnicima, u zaista teškim uslovima, ostvarili izuzetne rezultate. Iz mjeseca u mjesec izvoz raste i obim proizvodnje se povećava. Broj radnika raste i veći je nego što je bio prije pandemije. Ipak, važno je naglasiti da je stanje na tržištu nestabilno i da bilo koji globalni poremećaj može usporiti rast metalske industrije u BiH - kazao je Malešević za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.