open-navfaktor-logo
search
Mostar
Migranti u Salakovcu dobili vozilo
Kako je istakla ministrica Semiha Borovac, vozilo će, prije svega, koristiti za odlazak starijih i djece na preglede u zdravstvene ustanove
04.07.2019. u 16:39
get url
text

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zajedno sa zamjenikom direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH, Patrickom Egliujem i šeficom regionalne kancelarije UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson, posjetila je danas Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac i Readmisioni centar Mostar u Salakvcu.

Povod posjete je uručenje ključeva kombi vozila koje je za potrebe ostvarivanja prava tražitelja azila u BiH, Ministarstvu kupila Vlada Švicarske posredstvom Ambasade ove zemlje u BiH, a nabavku vozila izvršio je UNHCR.

U pitanju je Volkswagen kombi sa osam sjedišta, u vrijednosti od 55.000 KM.

{$galerijaFotografija}

Vozilo će prije svega koristiti, istaknula je Borovac, za ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja i odlazak na preglede u zdravstvene ustanove.

To je, tvrdi, posebno važno jer u Centru boravi veliki broj djece, ali i starijih osoba, koji imaju potrebu za određenim pretragama i liječenjem.

- Švicarska vlada, kao naš značajan partner u migracionim procesima, prepoznala je sve potrebe migranata u BiH te za naš Centar donirala ovo vozilo - kazala je Borovac, dodajući da učestvuju i u drugim projektima po ovom pitanju.

Borovac je naglasila da Centar u Salakovcu važi za jedan od najbolji kolektivnih centara za smještaj migranata u BiH.

Poručila je da korisnici centara iz Unsko-sanskog kantona, Tuzle, i drugi mogu doći u Mostar i koristiti usluge ovoga Centra, s obzirom na slobodan kapacitet.

- Posebno pozivamo porodice sa djecom, ranjive kategorije, jer nam je jako stalo da prava djece budu poštovana, a to se ovdje itekako ostvaruje - naglasila je Borovac.

Egliu je kazao kako je vozilo namijenjeno i za prijevoz djece u školu kada budu uključeni u obrazovni sistem.

- Ovo je dio većeg projekta. Kroz ovaj program UNHCR će pomoći migrantima širom BiH, a u općini Cazin podržavamo uvođenje pitke vode u Centru u hotelu „Sedrea“, gdje su smještene porodice sa djecom - nagalio je Egliu.

Erikson je istakla kako se ovom donacijom pokazuje da bh. vlasti i ljudi u BiH nisu sami.

Centar danas broji 162 korisnika. Čak stotinu ih je iz Iraka, a ostatak njih su iz Irana, Afganistana, Sirije, Pakistana i Nepala.

Od spomenutog broja, čak 83 su djeca.

Upravnik Centra Ahmet Sijamhodžić izrazio je veliku zahvalnost donacijom koja će olakšati transport korisnika Centra, te istaknuo kako se nada da će od naredne školske godine ova djeca biti uključena i u obrazovni sistem.

- Pregovori se vode. Škola u Bijelo polju je izrazila spremnost da primi djecu iz Centra - kazao je.

salakovac4.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.