open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Ministar privrede KS: Hiljadama radnika bit će isplaćene minimalne plaće za april i maj
Radnicima zaposlenim u 1.738 firmi koji su aplicirali na ranije raspisan Javni poziv, bit će isplaćene minimalne plaće za april i maj, rekao je danas na konferenciji za medije ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić.
04.08.2020. u 14:09
get url
text

Liste s firmama koje su ostvarile pravo na isplatu za april i maj objavljene su na web stranici Ministarstva privrede KS.

-  Za april je apliciralo 1.875 firmi, što znači da je 12.412 radnika prošlo aplikaciju, dok je za maj kriterije zadovoljilo 1.559 firmi, odnosno 10.939 radnika je prošlo aplikaciju. Nadamo se da će sredstva biti realizirana do kraja ove sedmice, ali to je do operativnosti banaka – rekao je Jeličić.

Navodi da su prethodne prepreke prevaziđene, te da su se programu priključile i neke od općina.

- U aprilu su aplicirale 1.774 firme koje su registrovane na općinama, a od toga su 3.204 radnika dobila plaću, za šta je izdvojeno 1.063.000 KM, dok će u kategoriji za maj od ukupno 776 aplikanata, 1.278 radnika dobiti plaće – objasnio je Jeličić.

Napominje da za maj nisu potpisani sporazumi s općinama Centar i Ilidža i da su neki javni pozivi još u toku, tako da podaci o općinama nisu potpuno precizni, dok Općina Stari Grad nije pokazala interes da učestvuje u projektu.

Dodaje da je završen javni poziv Ministarstva privrede KS za poticaje sredstava za očuvanje starih i tradicionalnih zanata i obrta. Ministarstvo je primilo 348 prijava, što je za 29 posto više nego 2019. godine.

- Uvjete za dodjelu poticajnih sredstava ispunjava 312 obrtnika, kojima će biti isplaćeno po 480,75 KM. Ukupan iznos za tu namjenu je 150.000 KM – rekao je Jeličić.

Ministarstvo privrede KS je programom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa povećalo sredstva koja se tradicionalno dodjeljuju poljoprivrednicima, tako da je ove godine za tu namjenu planirano 5.000.000 KM, a do danas je pravo na taj poticaj ostvarilo 607 poljoprivrednika. Aktivnost će se odvijati do kraja godine.

Jeličić dodaje da je na Skupštini KS usvojen program mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a tiče se razvoja male privrede. Programom je obuhvaćeno devet aktivnosti za čiju realizaciju je planirano 6.300.000 KM, a taj novac će biti realizovan u narednom periodu.

- Devet programa obuhvata kreditiranja pod povoljnijim uvjetima, refundiranje kamata na preuzetim kreditima, poticaje za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaje za unapređenje poduzetništva i obrta, edukaciju mladih za zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unaprjeđenje IT tehnologije, poticaje za startup subjekte male privrede, poticaj za razvoj ženskog poduzetništva i podršku mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata -  zaključio je Jeličić.      

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.