open-navfaktor-logo
search
Projekti
Mitrović: Prioritet izgradnja mosta i graničnog prijelaza na Šćepan Polju
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem o razvoju prometne infrastrukture na relaciji Hum - Šćepan polje, izgradnji novog mosta na Tari i zajedničkim graničnim prijelazima. 
05.05.2021. u 14:08
get url
text

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju željezničkog, zračnog i pomorskog prometa, odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe, te razmjeni dobrih praksi i iskustava dvije zemlje. 

Kako je nakon sastanka kazao ministar Mitrović, u ovom trenutku je najbitnija izgradnja koridora 2b koji bi povezao Sarajevo i Podgoricu, rješenja problema na pravcu Foča - Šćepan Polje, izgradnjom mosta na Tari i graničnim prelazom na tom pravcu. 

- U ovom trenutku prioritet za obje zemlje je izgradnja mosta i graničnog prelaza Hum - Šćepan Polje. Most će se graditi sredstvima u omjeru 50/50, a njegova cijena je dva miliona eura. Zadatak radne grupe je da do jula obavi sve aktivnosti kako bismo Bojanić i ja na ministarskom sastanku u Sloveniji potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Paralelno će se graditi put od Foče do Šćepan Polja dužine 20 kilometara, čija je cijena oko 72 miliona eura, a s druge strane gradit će se put od Huma prema Plužinama u Crnoj Gori - kazao je Mitrović. 

Dodaje da je za most i put glavni projekt završen, što znači da postoje preduslovi da se krene u dalje aktivnosti. Bojanić ističe da BiH i Crnu Goru ne opterećuju nikakva politička pitanja tako da postoji dobra volja za unapređenje saranje na razičitim nivoima. 

- Radit ćemo na otklanjanju problema koje možemo riješiti u kratkom roku. Rješenje infrastrukture na potezu Sarajevo - Podgorica je prioritet jer smo zaključili da taj put ne služi na čast nijednoj državi, jer dva glavna grada ne bi smjela biti tako slabo infrastrukturno povezana - kazao je. 

Navodi da je za Crnu Goru kao turističku destinaciju izgradnja putne infrastrukture veoma bitna, te da krupni infrastrukturni projekti državama mogu pomoći u oporavku od posljedica izazvanim pandemijom koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.