open-navfaktor-logo
search
Smanjena potrošnja
MMF: Globalna potražnja za naftom smanjit će se osam posto u 2020. godini
Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovest će do smanjenja potražnje za naftom za oko osam posto 2020. godine u odnosu na 2019. godinu, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda.
06.08.2020. u 12:12
get url
text

Ove će godine cijene nafte biti 41 posto niže nego u 2019. godini, objavio je MMF u svom izvještaju o globalnoj neravnoteži i krizi zbog COVID-19 bolesti. Direktan utjecaj niskih cijena nafte na bilans trgovine naftom razlikovat će se po ekonomijama, odražavajući njihovu ovisnost o izvozu i uvozu nafte, navodi MMF.

Proteklog mjeseca IEA je u svom posljednjem Izvještaju o naftnom tržištu izjavila da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 7,9 miliona barela dnevno, ali ta je prognoza malo optimističnija od prošlomjesečnog očekivanja pada od 8,1 miliona barela po danu.

IEA je, međutim, primijetila da nedavni porast slučajeva oboljelih od COVID-19 i ponovno uvođenje restriktivnih mjera u nekim zemljama i dalje doprinose neizvjesnosti oko potražnje za naftom u svijetu 2020. godine.

Ove godine očekuje se da će svijet potrošiti u prosjeku 92,1 miliona barela po danu u odnosu na uobičajenu potražnju od 100 miliona, saopćila je IEA.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.