open-navfaktor-logo
search
Kako će raditi banke
Moratorija na kredite više nema, šta preostaje građanima koji ostaju bez posla zbog pandemije?
Moratorij na kredite u Federacije Bosne i Hercegovine završen je sa posljednjim danom prošle godine.
19.01.2021. u 14:08
get url
text

Do tada su građani koji su dobili otkaze zbog pandemije koronavirus imali mogućnost, koju je uvela Agencija za bankarstvo FBiH još u proljeću 2020. godine, da određen vremenski period ne otplaćuju kredite. Međutim, redakciji Faktora obraćaju se čitaoci koji su u januaru ostali bez posla kao posljedica pandemije koronavirusa. Nema sumnje da će rasti njihov broj, s obzirom na to da se u 2021. godini predviđa nastavak ekonomske krize, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu.

Čemu se, onda, može nadati bh. građanin koji nakon što je dobio otkaz dođe u banku i zatraži privremenu obustavu isplate rata?

VEZANI TEKST - Moratorij na kredite za sve građane kojima su primanja umanjena ili se ne isplaćuju

- Svaka banka gradi svoju realnu politiku. Svjesni smo da pandemija i ekonomske posljedice koje su neminovne još traju. Očekujemo da svaka banka ponaosob u skladu sa svojim internim pravilima tretira svoje klijente koji su došli u situaciju da ne mogu izmirivati svoje obaveze.

Banke će zanimati dvije stavke, da li ima razloga za neku novu vrstu moratorija i da li će klijent do prihoda doći za dva, tri mjeseca ili pola godine. Ako banka nema tih uvjerenja, i u tom slučaju treba pokušati naći neko optimalno rješenje koje bi zadovoljavalo obje strane. Znači, ostavljeno je bankama kako će se ponašati u svakom pojedinačnom slučaju poštujući naravno i pravo klijenata – rekao je za Faktor Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, o problemu za nemali broj građana kaže:

- Odluke Agencije koje se ona pustapanje banaka i drugih subjekata banksarskog sistema u uvjetima pandemije i dalje se primjenju. Rok koji je predviđen za podnošenje zahtjeva za odobravanje moratorija istekao krajem 2020. Klijenti koji su podnijeli zahtjeve u skladu sa rokovima imaju mogućnost korištenja pogodnosti u toku 2021. na način kako su to ugovorili sa svojom bankom. Agencija je dozvolila zadržavanje kredita pod posebnim mjerama u kategorijam rizičnosti  koje su ovi krediti imali prije nastanka pandemije.

Mišljenja je da će banke imati sluha za one koji su zbog pandemije onemogućeni da izvršavaju svoje obaveze.

VEZANI TEKST - Građani se prerano radovali zbog moratorija: Banke će odlučivati kome će odgoditi otplatu kredita

- U 2021. godini isti modeli prilagođavanja i podrške klijnetima su i dalje dostupni. Na strani banaka i ostalih subjekata bankarskog sistema postoji jasan interes za nastavak podrške klijentima i prilagođavanje načina otplate kredita prema okolnostima koje ćemo imati u ovoj godini. Ukoliko je pandemija uzrok privremenih poteškoća u otplati, ne postoji raz6log da se opravdani zahtjevi klijenata ne uvaže.

Iskustva iz 2020. upućuju da moratorij može biti koristan za fizička lica, dok za za pravna lica treba razmotriti odgode plaćanja glavnice. Napominjem, važno da da postoji intenzivna i otvorena komunikacija klijenata i banaka, kako bi se našla najbolja rješenja i izbjegle dugoročne štete.

Činjenica je da u odnosu na 2020. godinu moratoriji i druge opcije koje će se odobravati u 2021. imaju drugačiji tretman kod ocjene rizičnosti na strani kreditora. Ovo je ujedno i razlog da banke imaju interes za nastavak podrške i oporavak platežne sposobnosti klijenata prije kraja tekuće godine - objašnjava Mahmuzić.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.