open-navfaktor-logo
search
Tužni ispraćaj
Mostarci se oprostili od mučki ubijene Lane Bijedić
Vjerski obred predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj
10.10.2019. u 10:49
get url
text

Više stotina građana Mostara na Gradskom groblju Sutina oprostilo se od svirepo ubijene 19-godišnjakinje Lane Bijedić.

Ispred groblja, gdje je porodica primala saučešće, čuli su se jecaji. Majka Nina, baka Nevenka, slomljene od bola i tuge, jedva su stajale na nogama.

{$galerijaFotografija}

Lanini prijatelji iz djetinjstva i iz Srednje građevinske škole također su došli da upute posljednji pozdrav drugarici.

Od Lane su se oprostili brojni ugledni Mostarci, brojni profesori Univerziteta "Džemal Bijedić", predstavnici Grada Mostara s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem na čelu.

Vjerski obred predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Paroh Krulj je kazao da je Lana cijeli svoj kratki vijek činila samo dobro.

- Ali, evo, svjedoci smo strašnog zločina i strašnog grijeha, onog praiskonskog na koji smo osuđeni kao ljudi ovdje u vremenu i u prostoru. Nema riječi, nema izražaja koji bi mogli reći i utješiti majku, baku, ali i sve nas - kazao je Krulj dodavši kako je prije dva dana dobio divan rad Laninih ruku djelo "monahinja kako stoji na molitvi", te kako je jedini put i utjeha - molitva.

Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, koju je Lana pohađala, oprostila se od Lane u ime učenika i školskog kolektiva. Prisjetila se prvog susreta s Lanom i njenom majkom i bakom, i odnosa koji je sve fascinirao, pun bliskosti i topline koji se rijetko viđa.

- Da li da govorimo o tvom neobičnom djetinjastom, iskrenom osmjehu, koji nas je fascinirao pri svakom ulasku u učionicu, ili da se osvrnemo na tvoju inteligenciju i pitanja koja su nadmašivala tvoj dob. Možda bismo trebali govoriti o tvojoj iskrenosti i neposrednosti i tvojoj jednostavnosti i pravednosti, a možda o tvojoj ljubavi prema životinjama, prirodi, nauci ili kvantnoj fizici. Oduševljavala nas je tvoja skromnost i samozatajnost - istaknula je Mesihović. Lana je, dodala je, uvijek bila spremna da pomogne drugima i da to pod svaku cijenu prešuti.

- Svi smo bili svjesni koliko si posebna i koga imamo kraj sebe. Voljeli smo te jer si i ti voljela nas. Nažalost, prerano smo te izgubili i sada ne znamo kako se suočiti sa činjenicom da te više nema - naglasila je Mesihović.

Sead Pašić, bivši rektor Univerziteta "Džemal Bijedić", ispred kolektiva u kojem radi Lanina majka podsjetio je kako će Lana ostati upamćena kao razdragana, pametna, lijepa i plemenita djevojka.

- Sve si nas dirnula svojom neposrednošću radi čega smo te svi doživljavali kao člana porodice. Kažu da nema nezamjenjivih, ali za nas ti to zaista jesi - poručio je Pašić.

Sahrana Lane Bijedić bit će obavljena sutra u Beogradu, prema želji majke.

ISPRAĆAJ LANA BIJEDIĆ (5).jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.