open-navfaktor-logo
search
Mega građevina
Najviši na Koridoru Vc: Spojen most Počitelj visok 100 metara
Završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima šest i sedam spojen je most Počitelj. Visinom od 100 metara i dužinom skoro jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regionu što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru Vc.
06.07.2023. u 15:56
get url
text
Most Počitelj
Most Počitelj

{$galerijaFotografija}

- Današnje spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred nama, a u kojem imamo za cilj intenzivirati izgradnju autoceste u Hercegovini. Skorim završetkom aktivnosti na dionici Počitelj - Zvirovići, te početkom radova na izgradnji tunela Prenj i dionica Mostar sjever - Mostar jug i Tunel Kvanj - Buna koje planiramo ugovoriti u ovoj godini otvaramo nove perspektive poslovnoj zajednici te dižemo na viši nivo ekonomski potencijal dijela Bosne i Hercegovine - istaknuo je Denis Lasić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH.

Most Počitelj je projektiran kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza, te stupovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom, saopćeno je iz Autocesta FBiH. 

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38 hiljada kubnih metara betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20 hiljada kvadratnih metara asfalta i hidroizolacije. 

Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od historijskog naselja Počitelj po kojem je i dobio ime je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo - Ploče, finansira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28 miliona 114.889 eura bez PDV-a.

Završetak gradnje mosta Počitelj očekuje se na jesen ove godine, navode iz Autocesta FBiH.

most-počitelj1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.