open-navfaktor-logo
search
Krio se sedam godina
Nakon krim-obrade: Amar Šljivo prebačen u zatvor u Vojkoviće
Amar Šljivo, koji je uhapšen sinoć na području Vogošće, nakon što se cijelih sedam godina proveo u bjekstvu, nakon krim-obrade u MUP-u Kantona Sarajevo, prebačen je u državni zatvor u Vojkovićima, saznaje Faktor.
27.10.2023. u 11:25
get url
text

VEZANI TEKST - Sarajevska policija uhapsila Amara Šljivu za kojim se godinama tragalo, našli mu oružje i drogu

Šljivi je ranije određen po raspisanoj Interpolovoj potjernici koju je za njega naredio Sud BiH zbog izbjegavanja izdržavanja zatvorske kazne zbog pokušaja da prošverca eksplozivnu napravu velike razorne moći u Švedsku.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, Sud BiH je ovog bivšeg specijalca FMUP-a osudio na dvije godine zatvora, nakon čega je on odmah pobjegao. 

Šljivo je tada, zajedno s Adisom Ramićem iz Visokog i švedskim državljaninom Osmanom Abdel Salamom, rođenim u Bejrutu, uhapšen u martu 2015. godine u akciji kodnog naziva "Benelux", koju su izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH ih je optužilo da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Ramić, učestvovali u nabavljanju i izradi eksplozivne naprave velike razorne moći, s mogućnošću daljinskog aktiviranja, koju su u dogovoru s drugim osobama pokušali prokrijumčariti na područje Švedske, kako bi bila korištena na području grada Malmea.

Ramić je tako u više navrata ostvarivao kontakte s osobom koja se nalazi u zatvoru u Holandiji i još jednom osobom na području Švedske, s kojima je dogovorio nabavku eksplozivne naprave u BiH.

Šljivo je izradio eksplozivnu napravu koja je plaćena 2.500 eura. Abdel Salam je sredinom marta iz BiH napravu pokušao prokrijumčariti u "audiju" švedskih registarskih oznaka, ali je otkriven na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, gdje je i uhapšen. Naprava je pronađena na skrivenom mjestu u "audiju".

Hapšenje u akciji Benelux  FOTO: SIPA/ARHIV

Šljivo je nakon sinoćnjeg hapšenja noć proveo u službenim prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, gdje je nad njim provedena kriminalistička obrada zbog krivičnih djela koja je počinio dok je bio u bjekstvu. 

VEZANI TEKST - Sarajevo: Supruga Amara Šljive i konobar u njenom kafiću uhapšeni zbog droge

Tereti se da je u tom periodu počinio krivična djela neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, te krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. 

Tokom pretresa kuće i pomoćnog objekta koji je koristio sarajevska policija pronašla je i oduzela četiri puške, pištolj sa pripadajućim spremnikom i devet metaka, ručnu bombu, 75 komada municije različitog kalibra, 11 PVC paketa marihuane, ukupne težine oko dva kilograma, određenu količinu novca u eurima, te druge predmete važne za istragu.

I prije hapšenja u akciji "Benelux" Šljivo se dovodio u vezu s nekoliko pucnjava u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.