open-navfaktor-logo
search
Masovna pucnjava u Pragu
Nakon stravičnog masakra: Vlada Češke u subotu proglasila dan žalosti
Vlada Češke je na vanrednoj sednici proglasila dan žalosti povodom tragedije na Fakultetu umjetnosti Karlovog univerziteta u Pragu, kada je dvadesetčetvorogodišnji student ubio najmanje 14 ljudi, a ranio najmanje 25.
22.12.2023. u 07:53
get url
text

Predsjednik Petr Pavel izrazio je veliku tugu i bespomoćni bijes zbog potpuno nepotrebnog gubitka života.

Vjeruje se da je napadač, za kojeg je policija rekla da je "eliminiran", također ubio svog oca i mogao bi biti povezan sa smrću dvoje ljudi prošle sedmice, piše BBC.

Riječ je o jednoj od najgorih masovnih pucnjava u novijoj evropskoj historiji.

 VEZANI TEKST - Ko je ubici bio inspiracija i okidač za masakr u Pragu

Pucnjava je počela jučer oko 15 sati po lokalnom vremenu u zgradi Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta u centru češke prijestolnice.

Naoružani napadač otvorio je vatru u hodnicima i učionicama zgrade, očito ubijajući nasumice, dok su se osoblje i studenti koristili namještajem kako bi se zabarikadirali u sobe.

Dramatična snimka podijeljena na društvenim mrežama prikazala je ljude koji skaču na sigurno s vanjske platforme nekoliko katova više. Čuli su se i pucnji.

Policija kaže da je napadač bio 24-godišnji student na univerzitetu i da nije imao kriminalni dosije, iako dodaju da je pronađen "veliki arsenal oružja i streljiva".

 VEZANI TEKST - Studenta koji je počinio masakr u Pragu policija povezuje i s ubistvom dvije osobe u šumi prošle sedmice

Prije pucnjave policija je primila dojavu da se vjeruje da osumnjičenik ide u Prag iz obližnjeg grada s namjerom da se ubije.

Ubrzo kasnije, njegov otac je pronađen mrtav.

Policija je evakuirala drugu zgradu univerziteta u kojoj se očekivalo da će napadač prisustvovati predavanju, ali je ubrzo nakon toga pozvana u glavnu zgradu fakulteta u blizini.

Od 25 osoba ranjenih u pucnjavi, 10 ih je teško povrijeđeno, rekla je policija, dodajući da niko od policajaca nije povrijeđen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.