open-navfaktor-logo
search
Sletjeli u Bregavu
Nakon tragedije u Stocu: Sutra sahrana Filipu (19), za njegovim drugom još tragaju brojni spasioci i mještani
U mostarskoj mrtvačnici Bijeli brijeg završena je obdukcija tijela stradalog 19-godišnjaka iz Stoca, koji je jučer pronađen prilikom izvlačenja automobila iz rijeke Bregave u ovom hercegovačkom gradiću. 
14.02.2024. u 15:11
get url
text

Radi se o 19-godišnjem Filipu Stankoviću iz Stoca, dok se za Markom Vukićem (20) koji je sa njim bio u vozilui dalje intenzivno traga.

Kako je Faktoru potvrđeno iz Tužilaštva HNK, prema preliminarnim rezultatima istrage, uzrok smrti mladića je utapanje. 

- Za drugom osobom i dalje se intenzivno traga, te se poduzimaju i druge potrebne radnje za utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja. Vozilo je nakon što je jučer izvučeno iz vode izuzeto radi potrebnih vještačenja - kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič.

Tijelo preminulog mladića preuzela je porodica, te će on sutra biti sahranjen na rimokatoličkom groblju Todoruše - Crnići, u 14 sati. 

Istovremeno, brojne ekipe koje čine pripadnici policije, civilne zaštite, vatrogasaca, gorskih službih spašavanja, ali i brojni mještani Stoca, i dalje tragaju duž rijeke Bregave u potrazi za tijelom 20- godišnjaka, koji je u trenutku nesreće bio sa Filipom u džipu, koji je sletio s ceste na ulazu u Stolac u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Iz Federalne uprave civilne zaštite danas je rečeno da su se potražnim ekipama na terenu pridružila još dva tima FUCZ-a.

Radi se o pripadnicima federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi sa dva čamca i potrebnom opremom i dron timu sa tri operatera i bespilotnim letjelicama koji su angažovani na osnovu jučerašnjeg, novog zahtjeva civilne zaštite Stolac.

- Jutros rano, nakon izvršenih priprema i aktivnosti planiranih današnjim operativnim planom ronioci federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi iz FUCZ započeli su detaljnu pretragu rijeke Bregave na mjestu na kome je pronađeno vozilo a pripadnici federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi iz FUCZ sa dva raft čamca vrše pretragu rijeke Bregave nizvodno od mjesta nesreće prema ušću u rijeku Neretvu. Istovremeno se potraga odvija i kopnenim putem lijevom i desnom obalom rijeke Bregave. Teren se snima i bespilotnim letjelicama (dronovima)  - naveli su iz FUCZ-a.

Vodostaj rijeke koji je i dalje visok, zamućenost vode zbog koje je vidljivost loša, te brzina proticanja uveliko otežavaju potragu, ističu iz FUCZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.