open-navfaktor-logo
search
Raste napetost
Nakon ubistva generala: Irački parlament hitno zasjeda, SAD pozvale građane da napuste Irak
U saopćenju iz ambasade SAD-a u Bagdadu navedeno je kako je, zbog sve veće napetosti u regiji, od američkih građana zatraženo da hitno napuste Irak
03.01.2020. u 12:58
get url
text

Irački parlament sazvao vanrednu sjednicu zbog ubistva generala Soleimanija i al-Muhandisa. Parlament Iraka sutra će na vanrednoj sjednici raspravljati o američkom vojnom prisustvu u toj zemlji.

Prvi zamjenik predsjednika iračkog parlamenta Hasan al-Kaabi saopćio je da je vanredna sjednica sazvana zbog sinoćnjeg američkog zračnog napada na bagdadskom aerodromu.

- Došlo je vrijeme da se kaže dosta američkoj bezobzirnosti. Sutra ćemo u parlamentu donijeti važne odluke o američkom vojnom prisustvu u Iraku - poručio je Kaabi.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su svoje građane da hitno napuste Irak.

U saopćenju iz ambasade SAD-a u Bagdadu navedeno je kako je, zbog sve veće napetosti u regiji, od američkih građana zatraženo da hitno napuste Irak.

- Građani SAD-a trebali bi, ako je moguće, napustiti zemlju zrakom, a ako to nije moguće onda kopnom preko drugih zemalja - piše u saopćenju.

S obzirom na to da milicije koje imaju podršku Irana napadaju područje gdje se nalazi američka ambasada u Bagdadu, obustavljen je rad svih konzularnih službi, a od građana je zatraženo da ne prilaze zgradi ambasade. Svi konzularni poslovi i aktivnosti će biti obavljani preko američkog konzulata u Erbilu.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, a Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis.

Ambasador Irana u Bagdadu Masjedi kazao je da se napad dogodio jedan sat iza ponoći i da je ubijeno ukupno deset osoba.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

- Soleimanijeva borba i put ne mogu biti zaustavljeni. Odgovorne čeka bolna osveta - poručio je Hamnei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.