open-navfaktor-logo
search
Propusti
Nastavlja se prepucavanje Suda u Sarajevu i MUP-a zbog Spahovića: Policiji smo obavezni dostaviti izvod iz presude, tu sve piše
Općinski sud u Sarajevu demantovao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u vezi sa dostavljanjem pravosnažne sudske presude protiv Benjamina Spahovića.
14.02.2024. u 17:52
get url
text

VEZANI TEKST - Apsurdistan: Spahović odležao kaznu, a MUP nikad nije dobio akt Suda da mu je zabranjeno upravljanje vozilom

- Shodno navodima MUP-a KS  da je praksa Općinskog suda u Sarajevu da se MUP-u Kantona Sarajevo, pored izvoda, moraju dostaviti i pravosnažne sudske presude na osnovu kojih se vrši unos propisanih zabrana, prema mjestu prebivališta, ističemo da je obaveza Suda u krivičnim predmetima da se nadležnom MUP-u dostavlja isključivo izvod podataka iz pravosnažne sudske odluke, a u kojem je naveden zakonski naziv krivičnog djela za koje je određena osoba osuđena, vrsta, visina, vrijeme trajanja izrečene kazne te eventualne izrečene mjere sigurnosti ili odgojne mjere.

Prije svega, javnosti je poznato da je MUP KS jučer izašao sa navodima da Općinski sud u Sarajevu nikada nije dostavio MUP-u KS bilo kakve podatke u vezi sa presudom B.S. Nakon što je Sud jučer izdao saopćenje za javnost u kojem smo naveli da je Sud dostavio MUP-u KS izvod podataka koji sadrži sve relevantne podatke potrebne za izvršenje sudske odluke (podaci o osuđenoj osobi, izrečena sankcija, izrečena mjera sigurnosti...) za što postoje i podaci u sudskom spisu, danas je uslijedilo novo saopćenje za javnost MUP KS u kojem se navodi da Sud nikada nije dostavio MUP-u KS pravomoćnu sudsku odluku koja bi se evidentirala i izvršila.

Da se radi o netačnim navodima potvrđuje i činjenica da je MUP KS 06. oktobra 2022. godine izdao izvod iz kaznene evidencije broj 02/5-2-03-8-2/4293, a u kojem je evidentirano da je B.S. po presudi Općinskog suda u Sarajevu broj 65 K 949500, pravosnažna dana 27.09.2022. godine, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 1. KZ FBiH, u vezi sa članom 332. stav 1. KZ FBiH.

VEZANI TEKST - MUP KS reagirao na saopćenje Suda: Presuda Benjaminu Spahoviću nam nikad nije dostavljena

Prema ovoj logici postavlja se pitanje na osnovu čega je onda MUP KS izvršio upis izrečene kazne zatvora u trajanju od dvije godine u kaznenu evidenciju osuđenom B.S. ako ne na osnovu izvoda podataka kojeg mu je prethodno dostavio ovaj Sud - navodi Općinski sud u saopćenju.

U prilogu su dostavili i kopiju izvoda podataka iz pravosnažne sudske presude, a koji je, dodaju, ovaj Sud nadležnom MUP-u KS dostavio 30. septembra 2022. godine.

- Shodno navedenom, MUP KS je na temelju podataka koje mu je dostavio ovaj Sud, a koji su se odnosili na izrečenu kaznu, ali i mjeru sigurnosti za osobu inicijala B.S., izvršio upis podataka o izrečenoj kazni, ali je očito propustio da evidentira i izrečenu mjeru sigurnosti zabrane upravljanja prevoznim sredstvom B kategorije u trajanju od 3 (tri) godine te da istu izvrši - zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.