open-navfaktor-logo
search
Loš imidž
Nepovjerenje u EU: Hoće li neupotrijebljene vakcine AstraZeneca otići siromašnim zemljama?
Vakcina AstraZeneca ima loš imidž u mnogim evropskim zemljama.
15.04.2021. u 11:45
get url
text

Glavni razlog tome su, pored neispunjavanja obećanja o isporuci, neželjeni efekti u vidu tromboze cerebralnih vena što je rezultiralo postavljanjem starosnih granica za uzimanje vakcine, koja se uveliko razlikuju u zemljama Evrope, piše Deutsche Welle.

Dok u nekim državama ne postoje nikakva ograničenja, u drugim se vakcine smiju davati samo populaciji od 70 godina, a u Njemačkoj primjera radi, od 60 pa naviše.

Ove razlike u odnosu na upotrebu vakcina AstraZeneca stvaraju opću zabunu i nepovjerenje.

Stalno na zadnjem mjestu po popularnosti

Pogled na nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuje da je AstraZeneca konstantno na zadnjem mjestu po popularnosti.

U istraživanju javnog mnijenja, koje je sproveo YouGov i čiji su rezultati objavljeni sredinom marta, 61 posto ispitanika u Njemačkoj izjavilo je da će pristati na vakcinaciju vakcinom BioNTech / Pfizer, 49 posto bi uzeli Modernu, ali samo 35 posto bi pristalo na AstraZenecu. To nikako nije samo njemački fenomen.

Što se tiče sigurnosti vakcine oko 59 posto Španjolaca izjavilo je da AstraZenecu doživljava kao sigurnu, Italijani 54 posto, Nijemci i Amerikanci tek nešto više od 40 posto, a Francuzi samo 33 posto.

Prema istraživanju Univerziteta u Beču, 40 posto ispitanih u Austriji "apsolutno ne žele biti vakcinisani" AstraZenecom i odbacuju u potpunosti britansku vakcinu.

U nekim evropskim zemljama brojni termini za vakcinaciju sa AstraZenecom su propali, jer se ljudi nisu pojavili.

Hoće li AstraZeneca - barem u Evropi – završiti na policama?

Da li bi siromašne zemlje i zemlje u razvoju mogle imati koristi od toga i profitirati od ovih vakcina?

Na ovo nema nedvosmislenog odgovora. Čini se da niko o tome ne želi dati jasnu izjavu, pa ni međunarodna Alijansa za vakcinaciju GAVI, čiji je cilj vakcinacijom zaštititi ljude u siromašnim zemljama.

GAVI i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uključeni su u međunarodnu inicijativu za ravnopravan pristup vakcinama COVID-19, nazvanu COVAX.

Na pitanje da li, zbog lošeg imidža u Evropi, računaju sa više vakcina AstraZeneca, predstavnici Alijanse za vakcinaciju odgovorili su da pažljivo prate informacije o "mogućim i vrlo rijetkim nuspojavama AstraZenece".

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje zemljama da "nastave vakcinisati svoje stanovništvo AstraZenecom".

U izjavi za DW kaže se da je vakcina uprkos svemu "spasila milione života i spriječila ozbiljne bolesti".

WHO primjećuje da se "od 190 miliona vakcinisanim AstraZenecom dogodilo samo 182 slučaja tromboze cerebralnih vena.

Ako postoji uzročno-posljedična veza, onda se mora reći da su takvi slučajevi vrlo rijetki, a rizik izuzetno nizak."

Šta su rekli iz EMA-e

Evropska agencija za lijekove (EMA) ne želi nagađati o daljnjoj upotrebi vakcine AstraZeneca. Glasnogovornica Ana Pisonero istakla je da pojedine zemlje EU-a mogu slobodno donirati višak vakcina drugim zemljama.

U praksi se ne osjeća puno skepticizam prema britanskoj vakcini. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Nordrhein-Westfalen), najmnogoljudnijoj pokrajini u Njemačkoj sa gotovo 18 miliona stanovnika, u kratkom vremenskom intervalu je razgrabljeno 360.000 dodatnih termina za vakcinisanje osoba iznad 60 godina starosti.

U ovom trenutku ne izgleda kao da će siromašne zemlje i zemlje u ubrzanom razvoju, mimo za njih predviđenih vakcina u okviru COVAX mehanizma, uskoro dobiti dodatne doze vakcina iz neiskorištenih zaliha AstraZenece u zemaljama EU-a.

Ali to se u svakom momentu može promijeniti. Vijek trajanja korona-vijesti trenutno je prilično kratak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.