open-navfaktor-logo
search
MIZ Čapljina
Nije nam jasno zašto bi nekome smetao bajramski koncert u dvorištu škole
S obzirom da osnovnu školu u Domanovićima pohađa većina povratničke bošnjačke djece i da je smještena u centru Dubravske visoravni, njeno dvorište smatrali smo najprikladnijim mjestom za održavanje koncerta duhovne muzike, istakao je Izedin Kurtović, predsjednik Medžlisa IZ-a Čapljina
15.08.2019. u 16:51
get url
text

Medžlis Islamske zajednice Čapljina oglasio se saopćenjem u kojem se ističe kako gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić nije dozvolio održavanje bajramskog koncerta ispred Osnovne škole u Domanovićima, sugerirajući da se koncert održi u kino sali hotela "Mogorjelo", koja, kako navode, ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta.

- S obzirom da ovu školu pohađa većina povratničke bošnjačke djece i da je smještena u centru Dubravske visoravni, školsko dvorište smatrali smo najprikladnijim mjestom za održavanje koncerta duhovne muzike – istakao je Izedin Kurtović, predsjednik Medžlisa IZ-a Čapljina.

Na koncertu su trebali nastupiti najpoznatiji solisti ilahija i kasida Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, kulturno umjetnička društva "Kolo Dubravsko" i "Počiteljski tamburaši," pa su, kako naglašava, očekivali veći broj posjetilaca nego ranijih godina.

- Nije nam jasno zašto bi nekome smetalo da bajramski koncert organiziramo baš tu. Od gradonačelnika Vidića smo najprije usmenim putem zatražili odobrenje, a potom uputili i pismeni zahtjev kojeg smo potpisali Aldin Boškailo, predsjednik "Preporoda", i ja. Gradonačelnik je negativan odgovor adresirao samo na „Preporod“ i na taj način ignorisao Islamsku zajednicu. Naši odnosi, iako službeni, do sada su bili korektni - kaže Kurtović.

U dopisu upućenom predsjedniku "Preporoda" Čapljine gradonačelnik Vidić sugerirao je da se koncert održi u kino sali hotela „Mogorjelo“ koja, kako navode iz MIZ-a Čapljina, ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta.

- Uz odluku da se koncert ne može održati ispred Osnovne škole Vidić je naglasio kako Općina ne može garantirati sigurnost učesnicima programa zbog, kako to stoji u dopisu, gustog saobraćaja. Više je već očigledno da je ovakvim izgovorima Vidić neutralizirao bilo kakvu pomisao na dobru volju, jer regulisanje saobraćaja i osiguranje javnih skupova nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti Policijske uprave. Uprkos činjenici da je Medžlis IZ-a Čapljina, nažalost, bio dobio odobrenja od resornog ministarstva i Policijske uprave Čapljina, dozvolu za održavanje koncerta nije dao Grad Čapljina na čelu sa gradonačelnikom Vidićem - navodi se u saopćenju.

Iz MIZ-a Čapljina naglašavaju kako su uložili sve napore da riješe ovaj nesporazum i pribave potrebnu dozvolu, ali da im to nije pošlo za rukom te da zbog kratkoće vremena nisu mogli uraditi sve pripreme za eventualno održavanje koncerta na drugoj lokaciji.

- Kao ozbiljna institucija ne želimo nasijedati na bilo kakve provokacije i ne želimo bilo koga dovoditi u neugodnu situaciju zbog čega se ovaj koncert i nije održao, izrazivši nadu da će u budućnosti Grad Čapljina i gradonačelnik imati više razumijevanja prema bošnjačkim institucijama te da neće imati problema oko organizacije važnih kulturnih i vjerskih manifestacija - istakli su iz Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.