open-navfaktor-logo
search
Javne rasprave
Nizozemska pred ICJ-om optužila Izrael za aneksiju okupiranih palestinskih teritorija
Nizozemska je u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) optužila Izrael za aneksiju okupiranih palestinskih teritorija.
20.02.2024. u 21:16
get url
text

- Ne može se uspostaviti suverenitet nad okupiranom teritorijom i okupirana teritorija ne može biti pripojena - rekao je profesor Rene JM Lefeber, predstavnik nizozemske delegacije pred Međunarodnim sudom pravde tokom javnih rasprava.

Lefeber je kazao da bi se okupacija, koja predstavlja "privremenu upotrebu sile", mogla okvalifikovati kao "aneksija" ako bi bila trajna.

- Važna odredba prema zakonu o okupaciji je da okupatorska sila ne smije deportirati ili premještati dijelove civilnog stanovništva na teritoriju koju okupira - dodao je Lefeber.

Nizozemski predstavnik je također podsjetio da je pravo na samoopredjeljenje univerzalno i trajno pravo.

- Kao rezultat toga, država koja okupira teritoriju ima obavezu da poštuje pravo na samoopredjeljenje naroda koji žive na toj teritoriji - istakao je Lefeber.

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem).

Ukupno 52 države, uključujući Tursku, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održat će 30-minutna usmena izlaganja.

Na sjednici u utorak argumente osim Južnoafričke Republike iznijeli su i Alžir, Saudijska Arabija, Bangladeš i Belgija.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.