open-navfaktor-logo
search
Leopard II
Njemačka želi kupiti tenkove od Švicarske
Njemačka je od Švicarske zatražila da joj proda neke od svojih tenkova Leopard II, kako bi mogla izdvojiti veću vojnu pomoć Ukrajini, izvijestio je švicarski list Blick. Kako piše Blick, Njemačka traži da Švicarska proda neke od svojih tenkova proizvođaču Rheinmetallu, kako bi se popunile praznine u naoružanju članica Evropske unije i NATO-a.
03.03.2023. u 11:26
get url
text

Njemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju Leoparde Ukrajini, no time su prorijedile svoje vojne arsenale. Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i ministar privrede Robert Habeck su izvijestili švicarsku ministricu odbrane Violu Amherd o svojoj namjeri u pismu od 23. februara, navodi Blick. Oni traže da Bern pristane na tu prodaju, uz obećanje da švicarski tenkovi neće završiti u Ukrajini.

Zakoni o neutralnosti i embargo na oružje Švicarskoj brane direktno slanje oružja Ukrajini, a pristanak na zahtjev Njemačke bi zahtijevao da švicarski parlament službeno proglasi da su tenkovi izvan upotrebe, objašnjava list.

Švicarsko ministarstvo odbrane je reklo da se njemački zahtjev razmatra.

- S vojnog stajališta, u načelu bi se, uzimajući u obzir potrebe Švicarske, bilo moguće odreći manjeg broja tenkova - rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bern je u ranijim slučajevima odbacio zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da se prethodno kupljeno švicarsko streljivo izveze u Ukrajinu. Pitanje izvoza švicarskog oružja u ratne zone u Švicarskoj izaziva sve veće podjele jer sve veća javna i politička potpora Ukrajini stvara velik pritisak na Bern, prenosi Index.hr.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.