open-navfaktor-logo
search
Obišao gradilište
Novalić: Za nastavak izgradnje tunela Hranjen na raspolaganju oko 60 miliona KM
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je zajedno sa direktorom JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom obišao gradilište tunela Hranjen.
08.04.2023. u 14:01
get url
text

- Pošto smo na zadnjoj sjednici Vlade FBiH u četvrtak izdvojili novih 20 miliona KM za tunel Hranjen, došli smo da vidimo u šta će biti upotrebljeno zajedno sa prošlogodišnjih oko 40 miliona KM. Sada je oko 60 miliona KM na raspolaganju za nastavak izgradnje tunela Hranjen, koja nikada nije ni prekinuta – izjavio je Novalić.

Naglasio je da su zadovoljni onim što su vidjeli na terenu i da su se uvjerili da se radovi sada izvode u zoni stabilnijeg zemljišta.

- Ne trebam napominjati koliko je ovo bitno za grad Goražde i vezu sa Sarajevom koja je obećana čak u Daytonu, a ova vlada je sada izvršava - naglasio je Novalić.

FOTO: Fena

Predstavnik JP Autoceste FBiH Samir Pirić je rekao da su zadovoljni što je premijer došao na gradilište tunela Hranjen da se upozna s radovima koji se trenutno izvode.

- Za probleme koje smo imali u prethodnom periodu pronašli smo projektantska rješenja, a premijera smo upoznali i sa planovima za nastavak radova - naveo je Pirić.

Trenutno se, kako je dodao, izvode radovi predviđeni drugim ugovorom čija realizacija teče do septembra ove godine. Autoceste FBiH, prema njegovim riječima, pripremaju novi tender koji će omogućiti nastavak radova u kontinuitetu, a finansijska konstrukcija je zatvorena i za narednu godinu.

- Očekujemo i dalje pomoć od Vlade i nastavak saradnje u narednom periodu. Dinamika radova u ovoj fazi je na zadovoljavajućem nivou i radi se po odobrenoj metodologiji. Zasad nema nikakvih kašnjenja, s obzirom na to da su riješeni problemi u vezi izbijanja vode prilikom gradnje ovog tunela - dodao je Pirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.