open-navfaktor-logo
search
Brojne novine
Novi nacrt zakona u RS-u: Neprijavljen radnik krivično djelo
Nama je radnik bio na prvom mjestu, da ga zaštitimo i da sve što se radi u sivoj zoni, izađe iz tog područja, istakla je Rešić
04.09.2019. u 11:35
get url
text

Nacrt zakona o inspekcijama RS-a predviđa da neprijavljivanje radnika, odnosno rad na crno, ubuduće bude krivično djelo. Inspektor koji zatekne radnika na crno, dužan je to odmah prijaviti istražnim organima, konkretno tužilaštvu.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić je pojasnila da inspektor odmah mora obavijestiti tužilaštvo i podnijeti krivičnu prijavu, ali nije precizirala kakve će biti visine kazni, objasnivši da će to biti definisano do prijedloga zakona.

- Nama je radnik bio na prvom mjestu, da ga zaštitimo i da sve što se radi u sivoj zoni, izađe iz tog područja, a da onaj ko ide na štetu radnika, bude vidljiv. Većina poslodavaca koji rade dobro nose etiketu zbog loših – istakla je Rešić.

Ona je istakla i da postoje brojne druge novine kao što su obavezna i zakonom propisana koordinacija između općinskih i entitetskih inspekcija.

- Do sada je poslovna zajednica upozoravala jer nije bilo planiranja, pa u jednoj sedmici dolaze i općinski i entitetski inspektori i stalno su pod nekom vrstom kontrole. Sada se zakonski obavezuje planiranje njihovog rada – kazala je Rešić.

Navela je i da je do sada određena regija imala pet saobraćajnih, a nijednog inspektora rada, te da takva praksa mora prestati.

-Realne potrebe se moraju planirati, a ne samo ispunjavati želje. Svaka regija mora imati i veterinarskog i sanitarnog i inspektora rada – dodala je Rešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.