open-navfaktor-logo
search
Budžet se puni
Objavljeno koliko je Rusija zaradila od nafte i plina u prvih 100 dana rata
Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde eura. Većina fosilnih goriva poslana je u Evropsku uniju, a prosječna izvozna cijena bila je oko 60 posto viša nego lani, pokazalo je novo istraživanje.
13.06.2022. u 08:06
get url
text

Prema izvještaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA) u Finskoj, čak 61 posto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 miliona eura.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi eura), Njemačka (12,1 milijardi eura) i Italija (7,8 milijardi eura), stoji u izvještaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a potom slijede plin koji Rusija izvozi plinovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugljen.

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti ruski budžet pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dosegnuli rekordne nivoe. 

Ruske cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60 posto više nego lani, stoji u izvještaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

- Dok EU razmatra strožije sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu - rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta.

- S obzirom na to da se većina tih kupnji ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije na Ukrajinu - dodala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.