open-navfaktor-logo
search
Treće zemlje
Od naredne godine: Građani BiH u EU mogu putovati samo sa buster vakcinom
Evropska komisija je uvela treċu vakcinu, takozvani buster , kao preduvjet za putovanja unutar Evropske unije za građane takozvanih treċih zemalja, čime je obuhvaćen i Zapadni Balkan.
26.11.2021. u 07:51
get url
text

Prema odluci ove institucije, buster vakcina treba biti primljena najkasnije devet mjeseci od druge doze, kako bi putnici bili u stanju da putuje u zemljama EU. Vakcina treba biti među onima koje je odobrila evropska Agencija za lijekove (EMA).

Ova odluka stupa na snagu 10. januara naredne godine kada nijedan putnik neċe moċi uċi u EU bez treċe doze vakcine.

Od marta 2022, EU ċe odustati od pristupa takozvanih "sigurnih zemalja" gdje su države dodavane ili izbacivane s liste u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Lista se ažurirala na svake dvije sedmice pa su zemlje dodavane ili izbacivane iz nje. Od naredne godine, putovanja ċe biti dozvoljena na individualnoj bazi, isključivo za vakcinisane osobe sa tri doze.

- Udaljavamo se od pristupa zasnovanog na zemlji ka individualnom pristupu. To znači da svi ljudi koji su vakcinisani mogu da uđu u EU. Ako ste vakcinisani vakcinom koju je odobrila EK, uvijek možete putovati u EU - saopćila je Ylva Jonhansson (Ilva) evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Restrikcije za takozvana nebitna putovanja, EU je uvela početkom prošle godine u cilju suzbijanja pandemije COVID-19. Prilikom ljetnje sezone ove godine su olakšani uslovi za putovanja ali rast broja inficiranih je učinio da EU ponovo poštri mjere.

Na teritoriji Evropske unije odobreno je korištenje vakcina proizvođača Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson and Johnson kao i AstraZeneca, objavio je Glas Amerike. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.