open-navfaktor-logo
search
Napetost zbog vakcina
OECD upozorio : Svijet nije zaslužio prolaznu ocjenu
Napetosti između Velike Britanije i Evropske unije oko isporuka vakcina protiv COVID-19 pokazuju da svijet nije zaslužio prolaznu ocjenu za pripreme na neočekivane šokove, upozorio je Angel Gurria, čelnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
24.03.2021. u 16:59
get url
text
Angel Gurria
Angel Gurria

Dodao je da vlade nisu uložile dovoljno napora da se sačuva robusnost lanaca nabavke u krizi.

- Nismo baš zaslužili visoku ocjenu. Zapravo smo pali na ispitu - rekao je Gurria u utorak prilikom predstavljanja OECD-ovog izvještaja o mogućnostima jačanja otpornosti ekonomija grupe G7, koje je zatražila Velika Britanija.

Evropska unija je zaprijetila da će ograničiti izvoz vakcina nakon što su proizvođači u Uniji prioritet dali narudžbama iz Velike Britanije, koja je brže odobravala vakcine i zasada djelotvornije vakciniše građane.

- To je vrlo dramatičan primjer koliko smo bili nepripremljeni - istakao je Gurria, dodavši da očekuje da će EU svojim programom vakcinisanja smanjiti zaostatak u idućim sedmicama da će napetosti u odnosima s Britanijom popustiti.

- Morate od samog početka puno bolje dogovarati stvari, a ne samo čekati na kraju reda sa čekovnom knjižicom - poručio je čelnik OECD-a Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.