open-navfaktor-logo
search
MUP SBK
Ograničenje 50 km/h: 18-godišnji "Šumaher" iz Donjeg Vakufa vozio 134 km na sat kroz Prusac
Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na svom području.
07.09.2021. u 10:54
get url
text

- Između ostalog, cilj navedenih aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama (poginuli, teže i lakše povrijeđeni i dr.). Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u korištenju mobilnih i fiksnih radara, kojima se vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju. Značaj ovakvih kontrola potvrđuje činjenica da je brzina kretanja vozila najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama - saopćeno je iz MUP-a SBK. 

Mobilnim i fiksnim radarima je u toku prvih 8 mjeseci prethodne godine evidentirano 36.256 prekršaja, dok je u istom periodu tekuće godine evidentirano ukupno 60.766 prekršaja, što predstavlja povećanje za 24.510 prekršaja ili 68 posto. To je istovremeno dovelo do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda za 17 posto.

- Kao primjer efikasnosti radara možemo navesti prekršaj koji je eidentiran na području Donjeg Vakufa, na regionalnom putu u mjestu Prusac. Tom prilikom evidentirana je brzina kretanja vozila 134 km/h na dionici gdje je dozvoljena brzina kretanja 50 km/h, što predstavlja prekoračenje za čak 84 km/h. Radi se o vozilu marke "ford", kojim je upravljao vozač Dž. S.. rođen 2003. godine. iz Donjeg Vakufa, protiv kojeg su poduzete zakonom propisane mjere i radnje. Ovaj primjer, kao i brojni drugi. dovoljno govori o opravdanosti korištenja navedenih radara čiji je osnovni cilj smanjenje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koja je najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Ovom prilikom apelujemo na vozače da poštuju sve saobraćajne propise, a posebno dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kako bi na taj način zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, u protivnom će biti sankcionisani u skladu sa važećim zakonskim propisimna - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.