open-navfaktor-logo
search
"Ovo je glupost"
Orban: Ulazak Ukrajine u EU ne bi trebalo ni da bude na dnevnom redu
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da Evropska komisija želi da iznudi ulazak Ukrajine u Evropsku uniju (EU) ne procjenjujući posljedice, javlja Anadolu.
02.12.2023. u 10:30
get url
text

- Komisija EU-a nije uradila svoj domaći zadatak. Žele iznuditi ulazak Ukrajine u EU, ne procjenjujući posljedice po evropske poreske obaveznike i poljoprivrednike - rekao je Orban u sedmičnom radijskom programu.

On je istakao:

- Ovo je glupost! Komisija treba da se vrati na tablu za crtanje. Ulazak Ukrajine u EU ne bi trebalo ni da bude na dnevnom redu.

Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas izjavio je u četvrtak da Mađarska neće podržati nijedan prijedlog EU-a za početak pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 28. februara 2022, četiri dana nakon ruskog napada, koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu za članstvo Ukrajine u EU-u 17. juna 2022. godine, nakon čega je Evropski savjet Kijevu dao status kandidata.

U decembru prošle godine ukrajinski parlament usvojio je nekoliko zakona koje je preporučila Evropska komisija za unapređenje procesa pridruživanja zemlje EU-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.