open-navfaktor-logo
search
Presuda u Sarajevu
Oteli muškarca, vezali ga, tukli čekićem i boli nožem: Štrafeli i Smajiću 12 i po godina zatvora
Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Mateja Štrafelu i Elvira Smajića zbog krivičnih djela protupravno lišenje slobode i razbojništvo a Mateja Štrafela i zbog krivičnog djela bludne radnje.
20.12.2022. u 13:54
get url
text

Prvostepenom presudom Matej Štrafela osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci, dok je Elviru Smajiću izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Optuženi se terete da su 2. februara 2022. godine u popodnevnim satima, u stanu Mateja Štrafele u ulici Odobašina, pozvali S.H. da dođe u stan kod Štrafele koji je odmah zaključao vrata i ključ predao optuženom Smajiću. Smajić je potom čekićem udario S. H. po glavi koji je odmah izgubio svijest. Potom su mu pertlama vezali ruke i noge te stavili komad tkanine u usta koja su oblijepili selotejp trakom.

U jednom momentu Smajić je oštećeng nožem ubo u lijevu natkoljenicu, nakon čega su ga on i Štrafela udarali po cijelom tijelu. Skinuli su mu odjeću, a nakon toga je Štrafela uzeo njegov pasoš i 320 KM koliko mu je našao u džepu. Novac i pasoš predao je Smajiću koji je potom napustio stan.

Optuženi Štrafela nastavio je da zlostavlja oštećnog, držeći ga i dalje svezanog, a onda je tražio da ga oralno zadovolji što je oštećeni odbio. On se tada uspio djelimično odvezati, oslobodivši ruke, nakon čega je pozvao policiju koja je ubrzo došla.

Nakon izricanja presude, Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor optuženima, saopćilo je Tužilaštvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.