open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Otkrili su divovsku vrstu anakonde: Teška je 200 kg, duga osam metara, a glava joj je velika kao u čovjeka
Biolog Bryan Fry sa Univerziteta Queensland u Australiji predvodio je tim koji je u regiji Bameno pronašao i proučio nekoliko primjeraka novootkrivene sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima).
21.02.2024. u 22:10
get url
text

- Pleme Waorani nas je pozvalo da istražimo regiju i prikupimo uzorke određene populacije anakondi, za koju se širila glasina da je najveća do sada. Domorodački lovci su nas odveli u džunglu na desetodnevnu ekspediciju. Pleme, naime, ove zmije smatra svetima - rekao je Fry za EurekAlert.

Sjeverna zelena anakonda odvojila se od južne zelene anakonde prije gotovo 10 miliona godina, a genetski se razlikuju za 5,5 posto, navodi. 

- To je vrlo značajna razlika. Primjera radi, ljudi se od čimpanza genetski razlikuju samo oko dva posto. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere - istaknuo je. 

Zmija je debljine gume automobila, a ženke mogu narasti do sedam metara, i težiti gotovo 250 kilograma. Glava joj je veličine ljudske, piše Daily Mail.

Međutim, veličina nije prestrašila nizozemskog biologa i voditelja Freek Vonka koji je odlučio s njom zaplivati.

- Na snimci je najveća anakonda koju sam ikada vidio. Debela je kao guma od auta, duga osam metara i teška više od 200 kg - s glavom velikom kao moja - napisao je. 

Međutim, ova nova vrsta zmije je već ugrožena, upozorili su istraživači.

- Područje Amazona pod velikim je pritiskom klimatskih promjena i stalne deforestacije. Više od petine Amazona već je nestalo, što je više od 30 puta više od površine Nizozemske. Opstanak ovih legendarnih divovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa - objasnio je Vonk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.