open-navfaktor-logo
search
West Point
Otvorili vremensku kapsulu iz 1820-ih i ostali razočarani, a onda su malo bolje pogledali...
U vremenskoj kapsuli iz 1820-ih, koja je nedavno otvorena na ceremoniji na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji West Point, pronađeni su novčići i medalja.
01.09.2023. u 08:51
get url
text

Kad je olovna kutija u ponedjeljak napokon otvorena, činilo se da je prazna, što je razočaralo sve okupljene, piše BBC.

- Nismo sigurni je li to zemlja, blato ili prašina - rekao je zaposlenik koji je među prvima "skenirao" kapsulu, pa dodao:

- Nije baš ispunila naša očekivanja.

 

No dužnosnici sad kažu kako je ista zapravo sadržavala medalju i pet novčića, iskovanih u godinama od 1795. do 1828. godine.

- Vrijednost kovanica je od jednog centa do jednog dolara, a bile su ugrađene u "matricu" kutije. Proces historijskog očuvanja nastavit će se, a ažuriranja će biti dostupna kad budemo imali nove informacije - saopćio je West Point.

U kutiji je bila i medalja koja slavi dovršetak gradnje Erie kanala 1825. godine. Kanal je izgrađen u osam godina i povezivao je rijeku Hudson u New Yorku s Velikim jezerima na granici SAD-a i Kanade.

Podsjetimo, olovna kutija pronađena je prije nekoliko mjeseci tokom restauracije bronzanog kipa Thaddeusa Kosciuszka, proslavljenog ratnog heroja i državnika. Tamo je očito bila postavljena tokom dovršetka statue 1829. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.