open-navfaktor-logo
search
Podaci AFIP-a
Ovo su preduzeća u RS-u koja bez ijednog radnika ostvaruju milionsku dobit
Čak 701 preduzeće u Republici Srpskoj je prošle godine poslovalo sa 0 radnika i ostvarilo dobit, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).
07.04.2023. u 19:48
get url
text

Najveći dobitak među preduzećima bez ijednog radnika prošle godine je imala Mljekara Laktaši. Fabrika koja je davno ugašena zaradila je čak 2,8 miliona KM.

Slijedi je GOBOS INVESTMENT doo Banja Luka koja se bavi posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima. Njihova dobit je, prema podacima APIF-a, iznosila 2,2 miliona KM.

Nešto manje, ali opet milionsku dobit imale Nekretnine Proprius doo Banja Luka i do 1,5 miliona KM, dok je firma Decoral Line doo Banja Luka koja se bavi izradnjom stambenih i nestambenih zgrada zaradila 1,1 miliona KM.

Sinovi i oci doo Banja Luka registrovana za djelatnosti finansijskih holding društava također je prijavila dobit od 1,1 miliona KM. Njen vlasnik je Todor Panić direktor fabrike Vitinka.

Milionsku dobit ostvarila je i firma HYDRO POWER GROUP doo koja se bavi izgradnjom hidrograđevinskih objekata i godinama unazad nije imala nikakav prihod i dobit.

Milionsku dobit ostvarila su i preduzeća sa jednim radnikom, među kojima dominira banjalučka Ban gradnja iz Banja Luke. Firma je zaradila čak 11,2 miliona KM, a da apsurd bude veći bavio se izgradnjom autoputeva i puteva i to sa jednim radnikom.

Protekle četiri godine imala je oko dva tri radnika i nema niti jedan dobijen tender. 

Slijedi je firma Seta Subco iz Banja Luke čija je djelatnost prikupljanja i plaćanja računa i kreditnih kancelarija, a zaradili su čak 5,2 miliona KM.

I ove godine javlja se firma Niagara sports global management iz Bosanske Gradiške čiji je vlasnik fudbalski menadžer Andy Bara. Bara i dalje zapošljava samo jednog radnika, vjerovatno sebe, prošle godine je zaradio 4,7 miliona KM.

Iza njega je preduzeće Skechers BiH doo Banja Luka koje se bavi trgovinom obuće i odjeće na veliko i ostvarilo je dobit od 3,5 miliona KM.

Među deset najprofitabilnijih preduzeća sa jednim radnikom su i Agencija Greenfield, Niagara sports global managament, NGS rent, Montenaria, NDS sports group, RUDIS Slovenija, te firma Elektros, objavila je Akta. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.