open-navfaktor-logo
search
Tržište
Padaju cijene goriva u FBiH
Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, Sektora za cijenu i analizu tržišta, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 u utorak iznosi 2,78 KM/litru, a za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,98 KM/litru.
13.12.2022. u 10:32
get url
text

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama.

Tako je prosječna maloprodajna cijena Premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228-BMB 95 u utorak niža za 0,05 KM/litru u odnosu na početak mjeseca kada je iznosila 2,83 KM/litru, dok je prosječna maloprodajna cijena Dizel BAS EN 590 (10ppm) za isti period niža za 0,20 KM/litru s obzirom na to da je iznosila 3,18 KM/litru, potvrdili su Feni iz Ministarstva.

Prema informacijama o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile od 9. do 13. decembra, Federalno ministarstvo trgovine zaprimilo je, kako navode, 789 obavijesti o promjeni cijena i marži i sve se odnose na sniženje cijene benzina i dizela.

Inače, smanjenje cijena je uvjetovano padom cijene barela nafte koja se na svjetskim berzama kreće i do 75 dolara, ali i time da na tržištu postoje ogromne količine ovog proizvoda.

 Iz Federalnog ministarstva trgovine također podsjećaju kako je Vlada Federacije BiH, na njihov prijedlog, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (Službene novine Federacije BiH, broj 26/21), kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Inače, građani sve informacije o cijenama naftnih derivata mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših. Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPhone i iPad na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.