open-navfaktor-logo
search
Preokret u službenom stavu
Papa Franjo sugerirao mogućnost da Vatikan blagoslovi istospolne brakove
Papa Franjo je sugerirao je da bi moglo biti načina da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući peterici konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem su na dnevnom redu LGBTQ+ katolici.
03.10.2023. u 09:58
get url
text

Vatikan je jučer objavio pismo koje je Franjo napisao kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio popis od pet pitanja ili dubia. U njemu Franjo sugeriše da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako se ne bi miješali blagoslovi sa sakramentalnim brakom.

Ministarstvo New Ways, koje zagovara LGBTQ+ katolike, reklo je da pismo "značajno unapređuje" napore da LGBTQ+ katolici budu dobrodošli u Crkvi i predstavlja "veliku kap koja je prelila čašu" u njihovoj marginalizaciji.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Ali Franjo je izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Evrope blagosiljaju istospolne zajednice bez osude Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima međutim označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana. U objašnjenju iz 2021., Kongregacija za doktrinu vjere rekla je da Crkva ne može blagosloviti homoseksualne zajednice jer "Bog ne može blagosloviti grijeh".

Franjo je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. Međutim, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da "pastoralna ljubav" zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati sudije "koji samo negiraju, odbacuju i isključuju".

- Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka - napisao je. "Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje."

Rekao je da postoje situacije koje objektivno "moralno nisu prihvatljive", ali ista "pastoralna ljubav" zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja "jer život Crkve teče kanalima izvan normi", prenosi Guardian.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.