open-navfaktor-logo
search
Objavljen video
Pogledajte kako su Oružane snage Ukrajine čestitale Bajram
Oružane snage Ukrajine uputile su čestitku muslimanima povodom Ramazanskog bajrama.
02.05.2022. u 21:56
get url
text

- Dragi muslimani Ukrajine, vojnici i civili, kao i naši partneri iz drugih zemalja! Oružane snage Ukrajine vam čestitaju i iskreno vam zahvaljuju na vašim zajedničkim akcijama na obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine! - napisano je na zvaničnom Twitter profilu Oružanih snaga Ukrajine uz objavljeni video. 

Državnim popisom iz 2001. u Ukrajini je evidentirano 436.000 muslimana. Postoji 40 etničkih grupa koje tradicijski prakticiraju islam, među kojima su najbrojniji krimski Tatari (248.000), povološko-uralski Tatari (73.000) i Azerbejdžanci (45.000). Krimski Tatari čine oko 57% svih ukrajinskih muslimana. Oni su jedini autohtoni muslimanski narod Ukrajine, koji se naselio na teritoriji današnje Autonomne Republike Krim još početkom 15. stoljeća. Današnji krimski Tatari žive uglavnom u regijama Krima, Hersona i Zaporožja.

Ukrajinske zajednice povološko-uralskih Tatara pojavile su se tokom industrijalizacije Donbasa (Donjeckog basena) krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Oni danas žive uglavnom u regijama Donjecka, Luganska i Hersona. Većina Azerbejdžanaca nastanjena je u istočnim područjima zemlje - Donjecku, Harkovu i Dnjepropetrovsku.

Što se tiče džamija, prema podacima, početkom 2009. godine u Ukrajini je bilo 89 novih džamija (81 na Krimu), a 14 ih se gradilo. Postoji još 240 zgrada širom Ukrajine koje muslimani koriste kao molitveni prostor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.