open-navfaktor-logo
search
Lociran u Sarajevu
Policajcima se lažno predstavio: U kafiću uhapšen odbjegli Adnan Šerak
Policiji je navodno rekao da ne posjeduje dokumente te se predstavio kao svoj brat
25.11.2018. u 21:50
get url
text

Adnan Šerak, zatvorenik koji se nije vratio s dopusta iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, večeras je uhapšen. Potvrdila je ovo za Faktor Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo. 

 Hayat.ba javlja da je on lociran na području sarajevske općine Centar u ugostiteljskom objektu "Trezor", a uhapsili su ga pripadnici Interventne patrole PU Centar.

Policiji je navodno rekao da ne posjeduje dokumente te se predstavio kao svoj brat. Ubrzo je utvrđeno  da se lažno predstavio, nakon čega je i uhapšen.

Šerak je zvanično je proglašen bjeguncem, nakon što se nije vratio u zenički KPZ, a nakon što mu je odobren prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva. Kako smo ranije objavili, Šerak se na izdržavanje zatvorske kazne trebao vratiti u ponoć 22. oktobra, ali se u KPZ-u nije pojavio, a za njim su više od mjesec dana tragale sve policijske agencije u zemlji.

Šerak je nepravomoćno osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom zatvoreniku Dženanu Džaki.

To ipak nije spriječilo Kantonalni sud u Sarajevu da mu dozvoli jednomjesečni prekid izdržavanja jedinstvene zatvorske kazne od devet i po godina, na koju je osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubistva, te drugih krivičnih djela, a čije izdržavanje mu je isticalo 25. oktobra ove godine. Zanimljivo je da mu je prekid odobren samo mjesec i nekoliko dana prije kraja izdržavanja te kazne. 

Šerakov advokat Kerim Čelik ranije je za Faktor potvrdio da je u slučaju odobravanja prekida izdržavanja za njegovog klijenta potpuno ispoštovana zakonska procedura, kao i da je Centar
za socijalni rad u Ilijašu dao pozitivno mišljenje. Čelik je tada kazao i da "Šerak nije tako opasan kako se u javnosti predstavlja."

Ipak, iznenađuje odluka Kantonalnog suda da Šeraka pusti na slobodu, posebno zbog činjenice da je i ranije bio u bjekstvu, te da je uprava KPZ-a dostavila izvještaj o penološkom tretmanu optuženog iz kojeg se vidi tok resocijalizacije optuženog, te njegovo ponašanje na izdržavanju kazne zatvora.Šerak je, podsjećamo, i 2012. godine pušten na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi.

I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.