open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Poruka Erdogana: Ponosni smo što danas obilježavamo 100. godišnjicu naše Republike
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je čestitku povodom 100. godišnjice Republike Turske.
29.10.2023. u 10:14
get url
text

{$galerijaFotografija}

- Proživljavamo uzbuđenje i ponos što danas obilježavamo 100. godišnjicu naše Republike. Našim građanima koji žive u našoj zemlji i širom svijeta od srca čestitam 29. oktobar - Dan Republike - napisao je Erdogan na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama Predsjedništva Republike Turske objavljena je čestitka povodom 29. oktobra, Dana Republike.

- S poštovanjem odajemo spomen svim našim herojima, posebno utemeljitelju naše Republike, Mustafi Kemalu Ataturku, koji se nesebično borio da pobijedimo u ratu za nezavisnost i da ova zemlja postane naša domovina. I dalje ćemo svim snagama raditi na tome da Republiku Tursku, koju smo utemeljili plativši visoku cijenu prije 100 godina, podignemo iznad nivoa savremenih civilizacija, uz osjećaje zajedništva, solidarnosti i bratstva - navedeno je u poruci.

U Republici Turskoj danas se brojnim manifestacijama, programima i aktivnostima obilježava 29. oktobar, Dan Republike i 100. godišnjica proglašenja Republike Turske.

Dan Republike se obilježava širom zemlje, od Istanbula, Ankare, Izmira, Trabzona pa do Gaziantepa i Kahramanmarasa.

Delegacija predvođena predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom danas je povodom 29. oktobra, posjetila Anitkabir, mauzolej osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turske te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka.

- Naša je republika sigurnija nego ikad prije i u sigurnim i kompetentnim rukama - napisao je Erdogan u Knjigu utisaka.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Numan Kurtulmus rekao je da Turska ulaže napore da okruni stoljeće Turske snažnim riječima i djelotvornim djelima, u skladu s vjerom i naporima koje je pokazala ova nacija.

Direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun također je uputio čestitke povodom 100. godišnjice.

- Želim da turska nacija, čiji sam dio ponosan, stoji zauvijek - napisao je Altun.

Povodom obilježavanja 100. godišnjice Republike Turske oglasio se i potpredsjednik Turske Cevdet Yilmaz.

- Od osnivanja Republike Turske do danas, pod sjenom naše zastave sa zvijezdom i polumjesecom, imali smo razumijevanje da možemo žrtvovati sve kako bismo živjeli kao jedna nacija, i podržavali smo našu demokratiju. Mi ćemo nastaviti osjećati i čuvati ovaj duh u cijelom našem biću - rekao je Yilmaz.

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da će Turska "nastaviti poduzimati hrabre i odlučne korake za pravedniji svijet kao simbol mira, zdravog razuma, pravde i povjerenja".

Nacionalni ministar odbrane Yasar Guler rekao je:

- Ponosno i uzbuđeno slavimo 100. godišnjicu naše Republike, koja je uspostavljena na kraju rata za nezavisnost koju je vodio Mustafa Kemal Ataturk, uz herojstvo i žrtvu za zaštitu domovine naše plemenite nacije, zastave, nezavisnosti, te nacionalne i duhovne vrijednosti.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

100. godišnjica Republike Turske - 29. 10. 2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.