open-navfaktor-logo
search
Traže 1.300.000 radnika
Posljedice lakšeg zapošljavanja u Njemačkoj: Ekonomski pad u BiH, natalitet će biti još niži, društvo će nam biti sve starije
“Odlazi nam raja” naslov je jedne pjesme Plavog orkestra iz osamdesetih godina prošlog vijeka, a uskoro bi se mogla pjevušiti veoma često. 
03.03.2020. u 20:58
get url
text

Naime, Njemačka je od 1. marta uvela olakšice za boravak i rad u najjačoj ekonomiji Evrope, što je signal brojnim mladim Bosancima i Hercegovcima da pokušaju ostvariti svoje životne snove.  Njemačka ekonomija je u potražnji 1.300.000 radnika, a odranije je poznato da su na cijeni ljekari, medicinsko osoblje, inžinjeri, informatičari…

No, prema njemačkim medijima, traženi su i elektroničari, metalci, građevinski radnici… 

Njemačka ambasadorica Margret Uebber tim povodom obratila se bh. javnosti.

Uebber kaže kako se ovim zakonom konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra te da će se primjenjivati u svim stručnim oblastima.

U svome obraćanju bh. javnosti njemačka ambasadorica navodi kako se posebno traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti.

Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju.

O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine, kazala je Uebber.

Onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj.

Dakle, prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza. To također znači da će za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće trebati viza.

Primalac zahtjeva za vizu je nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu.

One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje Zapadnog Balkana.

Dodatne informacije o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj pronađite na stranici: www.make-it-in-germany.com

Prognoze idu tako daleko da bi BiH u ovoj godini moglo napustiti čak 100 hiljada obrazovanih ljudi mlađih od 45 godina. Ilustracije, to je nešto manje od broja stanovnika u Zenici.

Doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra da će BiH trpiti višestruke posljedice od odlaska mladog, stručnog kadra u Njemačku.

Doc.dr. Amer Osmić: Naša ekonomija nema snagu da nadomjesti njihov odlazak

- Nema sumnje da će se intenzivirati trend odlazaka. Mladi, visokokvalifikovana, stručna radna snaga će u velikom broju željeti otići u Njemačku. Već vlada euforija, ali to neće biti baš tako.

Niti će Njemačka primiti sve aplikante, niti ima mjesta za sve njih. Mora se znati da je jedan od glavnih uvjeta nostrifikacija diplome, da ustanova u Njemačkoj prizna validnost diplome iz BiH – objašnjava doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, novi val odlazaka obrazovnih kadrova i kvalitetne stručne snage itekako će se osjetiti u BiH.

- Prije svega, naša ekonomija nema snagu da nadomjesti njihov odlazak. Stvorit će se domino efekat koji će pogoditi sve. Bit će, između ostalog, znatno manji priliv budžetskih sredstava.

U principu, odlazit će nam mladi u rasponu od 18 do 42 godine, cijele porodice. Prirodni priraštaj će biti još negativniji, a za posljedicu že imati da nam uskoro neće trebati sadašnji broj nastavnog kadra, od profesora, nastavnika, učitelja…

Jednostavno, bit će znatno manje djece u školskim klupama. Sa demogarfskog i socijalnog aspekta, naše stanovništvo će biti još starije.

Prosječna starost 2013. godine, kada je obavljen popis stanovništva, iznosila je 39 godina. Prema mojim procjenama, od 2013. do danas dodatno smo ostarili za najmanje dvije godine.

Kratko rečeno, naše društvo, naša vlast ima mnogo razloga za brigu. Krajnje je vrijeme da se ovim procesima priđe na stručan, analitički način, da se napravi strategija kako se nositi s ekonomskim migracijama – istakao je Osmić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.