open-navfaktor-logo
search
Ušao u vlasničku strukturu
Postao drugi najveći dioničar: AS Holding kupio dionice Bosnalijeka za 18,8 miliona KM
Tešanjski AS Holding kupio je udio dionica fonda Haden S. A. iz Luksemburga i tako ušao u vlasničku strukturu domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek d. d. Sarajevo. 
07.02.2020. u 14:17
get url
text

- Ovaj fond je u decembru 2019. prodao prvi paket dionica, a prodajom drugog paketa izašao je iz vlasničke strukture i time prestao biti najveći pojedinačni suvlasnik - navodi se u saopćenju AS Holdinga.

Kako piše Biznis Info, AS Holding kupio je paket dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM i postao je drugi najveći dioničar vodeće domaće farmaceutske kompanije.

Najveći dioničar je KBC EURO Credit Capital sa više od 23 posto dionica Bosnalijeka. AS Holding sada ima oko 16 posto dionica i drugi je najveći dioničar Bosnalijeka.

Podsjetimo da je Haden 4. februara prodao 1.441.286 dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM. Riječ je o paketu od oko 16 posto vlasništva.

Prije toga je Haden sredinom decembra prošle godine prodao udio od 10 posto dionica Bosnalijeka za 17 miliona KM. Taj udio prebačen je na investitora koji posluje preko skrbničkog računa i on je sada treći najveći dioničar Bosnalijeka sa ukupno 11,4 posto dionica.

Haden, koji je do decembra bio najveći dioničar, izašao je iz vlasništva bh. kompanije.

AS Holding je grupacija koja se prioritetno bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a u svom portfoliju ima i kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila i distributivno-logističkim poslovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.