open-navfaktor-logo
search
Mramorno more
Potonuo teretni brod na sjeverozapadu Turske, u toku potraga za šest članova posade
Spasilački timovi u sjeverozapadnoj Turskoj traže posadu potopljenog teretnog broda u Mramornom moru, rekao je visoki lokalni zvaničnik za Anadoliju u četvrtak.
15.02.2024. u 09:53
get url
text

- U toku su intenzivni napori na spašavanju posade od šest osoba, za koje se vjeruje da su turski državljani, na brodu koji je potonuo - rekao je Mahmut Demirtas, guverner Burse, gdje je brod "BATUHAN A", dug 69 metara, nestao ispod talasa.

Demirtas je rekao da se dva tima za obalsku sigurnost, zajedno s trećom grupom iz okruga Bandirma u provinciji Balikesir, na južnoj obali Mramornog mora, poslana da se pridruže operaciji spašavanja jugozapadno od ostrva Imrali.

Komanda obalske straže Turske saopćila je da su, nakon što su obaviješteni da je trgovački brod počeo tonuti zbog nepovoljnih vremenskih i morskih uvjeta, dva broda i dva čamca obalske straže odmah upućena na mjesto incidenta.

Dodaje se da je Generalna direkcija za obalsku sigurnost poslala dva tegljača u područje.

- Kao rezultat tekućih operacija potrage i spašavanja, identifikovan je čamac za spašavanje u području u kojem se procjenjuje da je potonuo komercijalni brod - navodi se u saopćenju i dodaje da su u toku akcije potrage i spašavanja.

Na mjesto događaja hitno su upućeni i spasilački gliseri, navodi se u saopštenju Generalne direkcije za obalsku sigurnost.

Demirtas je dodao da su se talasi u području gdje je brod potonuo približili visini od tri metra, dodajući da se spasilački napori koordinišu u komandi obalske straže okruga Mudanya u Bursi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.