open-navfaktor-logo
search
Projekat od 20 miliona eura
Potpisano mandatno pismo sa Evropskom bankom za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisali su danas mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj sa Matteom Colangeliom, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice.
16.11.2021. u 17:50
get url
text

- Još jedan veliki dan za saobraćajnu infrastrukturu našeg kantona. Građani su ovo čekali decenijama i ponosan sam što je došlo vrijeme za prugu do Hrasnice. Vlada je i ranije iskazivala svoju opredjeljenost ka zelenoj politici, a ovaj projekt će svakako doprinijeti njenom razvoju, kao i unapređenju električnog javnog prijevoza. Od izuzetne važnosti nam je saradnja sa EBRD-om i zahvalan sam što prepoznaju naše projekte, koji podižu standard života građana Sarajeva - rekao je premijer Forto.

Mandatno pismo je prvi korak za realizaciju ovog projekta.

- Ovo je moj prvi posjet Bosni i Hercegovini i sretan sam što potpisujem ovo mandatno pismo za ovako značajan projekt za Kanton Sarajevo. On će uključivati proširenje tramvajske pruge za gotovo 13 kilometara, što je gotovo 50 posto postojeće dužine. Što je još važnije, spojit će veliko prigradsko područje s gradom i iskoristiti njegov stambeni i poslovni potencijal, te ujedno osigurati čišći, učinkovitiji i brži javni prijevoz u grad - izjavio je direktor Colangeli.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem EBRD-a realizuje niz projekata koji će poboljšati javni prijevoz, a projekt izgradnje tramvajske pruge samo je jedan od njih.

- U prvom dijelu mandata, 2019. godine pokrenuo sam ovo pitanje, zato sam danas još ponosniji što je došlo do potpisivanja mandatnog pisma, kojim pravimo značajni korak u unapređenju javnog prijevoza. Planiramo izgraditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara, izgraditi 20 tramvajskih stanica i okretnicu na kružnom toku na Ilidži. Danas smo potpisali mandatno pismo, do kraja ove godine nas očekuje raspisivanje tendera i druge aktivnosti koje će nas dovesti do dana kada će početi radovi na izgradnji ovog značajnog projekta, a o kojem se priča zadnjih 40 godina - zaključio je ministar Šteta.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH je istakla važnost zajedničkog rada na promociji zelenih gradova.

- Drago nam je vidjeti da je KS i dalje opredijeljen poboljšanju životnog standarda pružanjem boljeg pristupa javnom prijevozu, što će također pozitivno utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu. Zaista cijenimo dobru saradnju sa KS u okviru Akcionog plana Zeleni gradovi. Zajedno ćemo raditi na realizaciji ovih projekata - istakla je direktorica Naessl.

Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona eura, a sredstva će biti osigurana kreditom kod EBRD-a, po čijim će se pravilima i procedurama sprovoditi nabavke u narednom periodu, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.