open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Potpredsjednik Turske Oktay u Bejrutu: Sve naše bolnice i luka u Mersinu su na usluzi Libanu
Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay, koji danas boravi u posjeti Libanu, izjavio je kako je njegova zemlja spremna dodatno pomoći Libanu, čiji je glavni grad Bejrut pogođen snažnom eksplozijom.
08.08.2020. u 13:13
get url
text

Oktay je rekao kako su sve turske bolnice, kao i luka u Mersinu na raspolaganju Libanu.

Oktay danas boravi u posjeti Libanu zajedno s turskom delegacijom, u kojoj je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, četiri dana nakon što je glavni grad te zemlje pogodila snažna eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 154, a povrijeđeno preko 6.000 ljudi.

Tursku delegaciju je na aerodromu Refik Hariri dočekao ministar vanjskih poslova Libana Charbel Wehbe, ambasador Turske u Libanu Hakan Cakil te predsjednik turskog AFAD-a Mehmet Gulluoglu. Posjeta je počela sastankom s predsjednikom Libana Michelom Aounom u palati Baabda.

Oktay je, nakon sastanka s liderom Libana, kazao novinarima kako danas u Bejrutu boravi kako bi pokazao da se Turska solidariše s Libanom, te kako bi prenio poruke saučešća predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i turskog naroda svim stanovnicima Libana. Podsjetio je kako je Turska odmah nakon eksplozije u Bejrutu poslala pomoć u Liban.

- Već smo ovdje formirali dvije terenske bolnice, naši medicinski timovi su tu. TIKA je dopremila oko 400 tona pomoći - rekao je Oktay, napominjući da su u Libanu i predstavnici turskog AFAD-a i Crvenog polumjeseca.

- Prenijeli smo predsjedniku Libana Aounu da je Turska spremna poslati dodatnu pomoć u hrani i medicinskoj opremi. Sve turske bolnice i naše avio službe hitne pomoći su na raspolaganju Libanu - rekao je Oktay.

Oktay je izrazio spremnost Turske u kontekstu obnove luke Bejrut, koja je značajno ostećena u eksploziji, kao i okolnih zgrada.

- Sve dok se ne obnovi luka u Bejrutu, turska u Mersinu je na usluzi Libanu - poručio je Oktay.

Oktay je dodao kako su od libanskih zvaničnika dobili informacije da je u eksploziji u Bejrutu poginulo najmanje 160 osoba, povrijeđeno je više od 5.000 a posljedice eksplozije osjetio je oko milion stanovnika. Ministar vanjskih poslova Libana prenio je informaciju da su od posljedica eksplozije polomljena stakla i na zgradama udaljenim 125 kilometara od mjesta eksplozije. 

Oktay će se tokom dana sastati i s predsjednikom parlamenta Nebihom Berrijem te premijerom Hassanom Diabom. Nakon sastanaka s libanskim zvaničnicima, planirano je da Oktay posjeti i mjesto eksplozije u luci Bejrut, u pratnji predstavnika turskog AFAD-a i Crvenog polumjeseca, koji su nakon eksplozije stigli u Bejrut kako bi pomogli libanskim službama za spašavanje i sanaciji štete. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.