open-navfaktor-logo
search
Apel međunarodnoj zajednici
Pozvali na hitan prekid vatre: Saudijska Arabija osudila izraelsku kopnenu operaciju u Gazi
Saudijska Arabija je u subotu osudila izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze, pozivajući međunarodnu zajednicu da osigura hitan prekid vatre u opkoljenoj enklavi, javlja Anadolu.
28.10.2023. u 18:25
get url
text

Iz saudijskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da osuđuju "svaku kopnenu vojnu operaciju koju Izrael vodi u Pojasu Gaze zbog prijetnje životima palestinskih civila".

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da preuzme svoje odgovornosti kako bi osigurala trenutni prekid vatre na osnovu rezolucije UN-a usvojene u petak.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

Izraelska vojska je u petak proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim zračnim napadima od 7. oktobra.

Broj palestinskih žrtava u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su u toku od 7. oktobra porastao je na 7.703, objavilo je u subotu Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Među poginulima je 3.595 djece.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.