open-navfaktor-logo
search
Human gest
Pravoslavna crkva u Mersinu otvorila vrata preživjelim žrtvama zemljotresa
Pravoslavna crkva u turskom gradu Mersinu otvorila je svoja vrata preživjelim žrtvama zemljotresa na jugu Turkiye, osiguravši im smještaj i hranu.
13.02.2023. u 10:47
get url
text

Prošlo je sedam dana od snažnog zemljotresa, sa epicentrom u turskom gradu Kahramanmarasu, koji je razorio jug Turske i sjeverne dijelove Sirije. Humanitarne i druge organizacije nastoje na sve načine pomoći onima koji su uspjeli preživjeti neviđenu katastrofu. 

Human gest stigao je i od crkve u Mersinu, koja pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi, a koja je otvorila svoja vrata narodu pogođenom zemljoresom te zadovoljila njihove potrebe za smještajem i hranom. 

FOTO: AA

Crkva je pozvala sve svoje članove da pomognu žrtvama nakon razornog zemljotresa koji je pogodio 10 gradova na području Turske. 

U okviru poduzetih aktivnosti unutar crkve oformljena je spavaona, te su prikupljene osnovne potrepštine poput hrane, odjeće i sredstava za čišćenje.

Crkva je, pod koordinacijom Ureda guvernera Mersina, počela upućivati ​​žrtve zemljotresa u njihove domove i pansione.

Svećenik Coskun Teymur kazao je za Anadoliju da su svoja vrata otvorili svima i mobilizirali sve svoje resurse, kao i da su u crkvi osigurana tri obroka dnevno.

FOTO: AA

Teymur je naveo da su žrtve zemljotresa u crkvi bile smještene dva ili tri dana, a zatim su ih uputili u kuće članova zajednice na mjesta koja su za tu svrhu dodijeljena od institucija i organizacija.

- Jedna humanitarna organizacija unajmila je hotel sa 100 soba, koji je tenutno pun. Neki od članova naše zajednice poslali su ključeve svojih vikendica - pojasnio je Teymur. 

Isa Sinemli, 22-godišnjak koji je preživio zemljotres, iz okruga Samandag u Hatayu, zahvalio je crkvi što su im bili podrška u ovim teškim trenucima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.