open-navfaktor-logo
search
Traže podršku Turske
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu: Nezavisnost Kosova je nepovratan proces
Kosovu je potrebna stalna podrška Turske da bi steklo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, rekla je predsjednica te zemlje Vjosa Osmani-Sadriu.
21.06.2021. u 17:55
get url
text
Vjosa Osmani-Sadriu
Vjosa Osmani-Sadriu

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) na marginama trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj, koji je završen u nedjelju, Osmani-Sadriu je istakla:

- I dalje će nam trebati podrška Turske u sticanju većeg priznanja i trebat će nam i dalje podrška za članstvo u međunarodnim organizacijama. Bit ćemo u kontaktu s turskim institucijama kako bismo bili sigurni da će svaki pojedinačni napor koji poduzmemo na međunarodnom planu dobiti snažnu podršku Turske - ne samo njihovu podršku putem glasanja, već i njihov glas koji će lobirati u korist priznavanja i članstva Kosova.

Jer to je izuzetno važno ne samo za naš prosperitet i razvoj, već i za dugogodišnji mir i stabilnost u regiji, dodala je Osmani-Sadriu.

Odnosi između Kosova i Turske su snažni, zahvaljujući dinamičnom turskom stanovništvu na Kosovu i kosovskoj zajednici u Turskoj, rekla je.

Prema njenom mišljenju, te zajednice trebale bi i dalje biti most između dviju nacija.

Na sastanku s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom predsjednica Kosova je razgovarala o brojnim područjima saradnje, od trgovine do zdravstva i odbrane.

Poručila je da je Kosovo odlično mjesto za investiranje sa mladom populacijom "koja govori mnogo jezika i vrlo je tehnološki osviještena."

Kako je kazala, 80 posto kosovske proizvodnje u IT sektoru izvozi se u Sjedinjene Američke Države, "što pokazuje o kakvom ogromnom kvalitetu se radi".

- To je područje u kojem bismo se definitivno mogli više razvijati, ali postoji toliko mnogo područja u kojima bi turske kompanije bile ne samo dobrodošle u smislu politike, već i dobrodošle u pogledu pravnih instrumenata koje pružamo", dodala je.

Osmani-Sadriu je kazala da je održala vrlo plodonosne sastanke na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, dodajući da je proces priznavanja Kosova kao nezavisne države "put koji se suočava sa dosta izazova i prepreka, zbog napora Srbije i Rusije da zaustave ovaj proces".

- Ali dozvolite mi da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti naš put naprijed za više priznanja i više članstva. Ponekad nam treba više vremena, ali i dalje se krećemo naprijed - dodala je.

Predsjednica je rekla da je Kosovo do sada priznalo više od 100 država širom svijeta i da nastavljaju napore na povećanju tog broja.

- Budući da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, praktično nema razloga da bilo koja država oklijeva da prizna Kosovo - rekla je Osmani-Sadriu.

U pitanju tekućih razgovora sa Srbijom, Osmani-Sadriu je rekla da dijalog između dvije zemlje nije o statusu Kosova. Status Kosova je jednom zauvijek riješen 17. februara 2008. godine.

- Dijalog govori o dva susjeda koji žive rame uz rame, uklanjanju barijera u trgovini, razgovorima o nestalim osobama tokom rata i razgovorima o drugim pitanjima koja su u korist dva naroda, a koja predstavljamo ravnopravno kao dvije suverene države. Nikada nećemo prihvatiti da nezavisnost Kosova bude na tom stolu, niti njegove granice - rekla je Osmani-Sadriu, dodajući da bi ponovno pokretanje ovih pitanja samo destabiliziralo čitav region.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.